Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från bokpärm till bioduk

Hobbitar, gentlemen och levnadsglada hundraåringar, alla hämtas de från litteraturen för att gestaltas på bioduken. I dag är det regel snarare än undantag att en bok som gjort succé ska bli film.

Annons

– Säg den film som inte är baserad på en bok!

Gus Kaage, kommunikatör på Film i Väst, är visserligen skämtsam när han säger det, men budskapet är tydligt. I dag bygger allt fler filmer på en litterär förlaga. Bara nästa år får mer än tio svenska filmer baserade på uppmärksammade böcker biopremiär. Mikael Persbrandt spelar Åsa Linderborgs pappa i ”Mig äger ingen”, Robert Gustafsson gestaltar 100-årige Allan Karlsson i filmatiseringen av ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” och regissören Mikael Marcimain gör sig redo för att filma Klas Östergrens ”Gentlemen”.

Suzanne Glansborg, långfilmskonsulent på Svenska Filminstitutet, har inga problem med att förklara mekanismerna. Det är betydligt lättare för en producent att skaffa finansiärer till en film som baseras på en välkänd bok än på ett originalmanus, säger hon.

– Distributörer och finansiärer har ofta inte möjlighet att bedöma om ett manus är bra eller inte, men vet de att det bygger på en bok som har sålt bra behöver de inte bry sig, då har de det redan på papper och kan hosta fram pengar.

Boktrenden har rötter bakåt till filmhistoriens början. Greta Garbo gjorde exempelvis succé i ”Gösta Berlings saga” och ”Kameliadamen”, två filmer som bygger på litterära mästerverk. På Oscarsgalan är manuskategorin sedan länge tudelad – i ett pris för originalmanus och ett för manus baserat på en litterär förlaga.

Men i takt med att kostnaderna för filmproduktion och kraven på lönsamhet ökat i filmbranschen har man satsat än mer på att göra film av böcker. Succén med Peter Jacksons ”Sagan om ringen”-filmatisering följs nu upp med ”The Hobbit”, där Jackson lyckats mjölka ut tre filmer ur JRR Tolkiens bok. Ett annat prestigeprojekt i Hollywood är Ang Lees gestaltning av Bookerpristagaren Yann Martels ”Berättelsen om Pi”, ett visuellt äventyr i 3D som drog in närmare 200 miljoner kronor bara i Nordamerika under premiärhelgen.

Riktigt lika stora pengar finns det inte att tjäna på den svenska biopubliken. Men lyckade filmatiseringar kan dra mycket publik även här. Den första ”Snabba Cash”-filmen, som sågs av 600 000 biobesökare, nämns ibland som ett exempel på att den vedertagna sanningen ”boken var bättre än filmen” inte alltid stämmer.

– Många skulle säga att filmatiseringen lyft boken från något slags redovisning om hur det går till i gangster-Sverige till att gestalta karaktärer som på ett eller annat sätt berör människor, säger Suzanne Glansborg.

Svensk barnfilm är i dag i princip helt beroende av bra litterära förlagor, konstaterar hon. På vuxensidan görs fortfarande många filmer utifrån originalmanus, men även där kastar sig filmbolagen över bästsäljande böcker. Länge har deckar- och brottstemat varit hetast – så hett att en del deckarförfattare kunnat sälja filmrättigheter till ännu oskrivna böcker – men efter ”Millennium”-hajpen börjar intresset mattas. Nu letar filmmakarna i stället efter berättelser med mer feelgood, säger Maria Enberg, litterär agent på Grand Agency.

– Det är mycket humor och romantik som efterfrågas. Det finns ganska lite böcker i feelgood-genren som går igenom bruset, men Kajsa Ingemarssons ”Små citroner gula”, som får biopremiär nästa år, är riktigt bra feelgood.

Ett bevis på hur viktig litteraturen är för filmbranschen är produktionsbolaget Tre vänners målmedvetna sätt att leta efter böcker som håller för filmatisering. Bolaget har en lektörsgrupp på tio personer som läser omkring 200 boktitlar per år. Men det är inte många som slipper igenom nålsögat.

– I slutänden köper vi kanske två till tre rättigheter, säger Jenny Stjernströmer Björk, ansvarig för bokrättigheter på Tre Vänner.

Sara Ullberg/TT Spektra

Mer läsning

Annons