Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frånstötande uselhet och lite hopp

Österrikaren Ulrich Seidl är en regissör som inte har någon vacker syn på människorna och han gör helt enkelt frånstötande filmer för att visa på mänsklighetens uselhet. Han har flera gånger varit gäst på filmfestivalen i Göteborg.

Annons

Årets film på festivalen heter ”Paradies: Liebe” (Paradis: kärlek) men här är det naturligtvis inte fråga om vare sig kärlek eller paradis.

Filmen handlar om en medelålders överviktig kvinna som åker på semester till Kenya och blir introducerad till den typ av prostitution som finns där. Medelålders europeiska kvinnor köper sex av unga svarta män. Fördelen är att de för första gången får ställa krav på sexpartnern och slipper att hela tiden kritiseras.

Det är naturligtvis lika frånstötande som all annan sexhandel, men med omvända roller blottlägger Seidl väldigt tydligt hur sorgligt det hela är.

Det är en nyttig film som jag ändå inte skulle rekommendera någon att se, den är faktiskt alltför obehaglig och obehaget sitter kvar länge.

Desto mer optimistisk blir man av att se den första film som i sin helhet har spelats in i Saudiarabien, dessutom av en kvinnlig regissör, Haifaa al Mansour. Filmen heter ”Den gröna cykeln” och handlar om en tioårig flicka, Wadjda, som så gärna vill ha en cykel. Men flickor får inte cykla eftersom det är opassande liksom mycket annat är opassande för flickor. Deras röster får inte höras av män och ingen man får se dem utan heltäckande klädsel.

Det är svårt för Wadjda som helst leker med grannpojken och inte vill underkasta sig de regler som hon ställs inför.

Men när hennes stränga skola utlyser en korantävling börjar Wadjda plugga Koranen för att vinna prissumman och kunna köpa sin drömcykel. Hon vinner på vägen de stränga fröknarnas gillande eftersom de inte vet varför hon plötsligt blivit så flitig.

Samtidigt som filmen visar alla svårigheter som flickor och vuxna kvinnor har i Saudiarabien visar den ändå ett hopp. Ingen kommer att kunna gifta bort lilla Wadjda och det finns pojkar och även män som beundrar hennes företagsamhet.

Visst är människan en usel och missunnsam varelse men man kan välja att se de små glimtarna av hopp.

Christina Hygge

Mer läsning

Annons