Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Franz Liszt 1800-talets popidol

/

Liszt fyller i år 200 år. Han var ungrare men man tänker ibland inte på honom som sådan, eftersom han levde större delen av sitt 75-åriga liv utanför ­Ungern i Wien, Weimar, Paris, Genua osv.

Annons

Han var i alla fall ungraren Ferenc Liszt och inspirerades till de berömda ungerska rapsodierna.

Han var ett pianistiskt underbarn. Efter en konsert i Wien 1823 var Beethoven bland åhörarna och gick då upp på podiet, kysste den tolv-årige Franz på pannan och sa: ”Honom kommer vi att få höra mer av”.

Hans betydelse i musikhistorien är stor och allsidig. Det har sagts, att hans musik pekar framåt mot de atonala föregångarna Webern och Schönberg på 1900-talet.

En stor del av hans pianomusik är virtuos och rena fyrverkeriet, till exempel. de två pianokonserterna, särskilt den första, och de magiska konsertetyderna. Det finns givetvis även lugna, lyriska stycken som den välkända ”Liebestraum”. Hans pianosonat i b-moll har förtjänstfullt spelats in på CD av Gävle-sonen Anders Kilström (Caprice, 21448).

Liszt var en pianots trollkarl och blev sin tids ”popidol” med stor publik, särskilt kvinnor, som ibland svimmade av hänförelse inför hans spel, hans vackra, romantiska uppenbarelse och hans oemotståndliga charm. Man skulle kunna kalla fenomenet för ”lisztomani”. Han hade många elever och de och deras elever i sin tur förde hans pianoteknik vidare in i våra dagar.

Kvinnor blev ett farligt kapitel i hans liv. Den snygge mannen hade massor av kärleksförbindelser; kvinnor lämnade ibland sina män för hans skull, bland annat en prinsessa. Hans dotter Cosima blev Richard Wagners andra hustru.

Liszt skrev inte bara pianomusik. Han skapade något nytt: symfoniska dikter för orkester, ofta utgående från diktare och deras verk. En av dem är Les Préludes. Detta pampiga verk förknippas tyvärr med nazisterna, som i radio spelade ett avsnitt ur den, innan nyheterna om de stora segrarna i andra världskriget tillkännagavs. (Själv var Liszt socialist).

    En underbar sång är ”Es muss ein Wunderbares sein”, som finns på cd med Jussi Björling på skivmärket Bluebell.

    På gamla dagar blev den gamle kvinnotjusaren prästvigd till abbé i Frankrike. Hur klarade han att leva i celibat? Han avled 1886, tre år efter sin svärson Wagner. Någon frågade Franz varför han inte skrev sina memoarer. Han svarade: ”Jag har inte kunnat skriva om mitt liv, för jag har alltid varit alltför upptagen med att leva det”.

Jan Sterner

Mer läsning

Annons