Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frida gör upp med modellåren

/
  • Frida Ulvegren är aktuell med serieromanen ”Fridas resor” - där berättar hon om sina upplevelser som tonårsmodell med hela världen som arbetsplats och hur det är att vara barn i en vuxenvärld.

Bokmässan 2008. Frida Ulvegren är på plats tillsammans med sina klasskamrater från serieskolan i Malmö för att sälja seriefanzines.

Annons

De vet att hon tidigare haft en karriär inom en elektronikkedja där hon varit avdelningschef. Däremot har de ingen aning om att hon som tonåring reste över hela världen och arbetade som fotomodell.

Frida Ulvegren har själv valt att lägga den tiden bakom sig, hon låtsas som att det aldrig har hänt.

– När jag stod där gick två personer från min gamla modellagentur förbi, jag hade inte sett dem på flera år och fick en chock, en iskall klump i magen. Jag kastade mig ner under bordet, säger Frida Ulvegren.

Händelsen fick henne dock att börja prata om sina tonår och klasskompisarna uppmuntrade henne att rita serier om den tiden.

Hon var bara 13 år gammal när hon blev upptäckt av en modellagentur och skrev på ett kontrakt. Ett par år senare arbetade hon som fotomodell i bland annat Stockholm, Milano, München och Aten.

– Jag fick resa, det hade jag aldrig kunnat göra annars. Vi hade det inte så fett ekonomiskt när jag växte upp så när den här chansen kom var mamma väldigt okritisk. I dag kan hon inte förstå hur hon kunde släppa iväg mig på de här resorna, säger Frida Ulvegren som i dag är 29 år.

Serieprojektet om modellåren gav henne ett bokkontrakt och nu finns den självbiografiska ”Fridas resor” utgiven – en brutalt ärlig serieroman om modellvärlden som samtidigt visar att inget bara är svart eller vitt.

– Jag tycker inte att det är trevligt att vi lever i en värld där kvinnor blir bedömda efter sitt utseende. Men jag mådde inte så fruktansvärt dåligt av att jobba som modell, säger Frida Ulvegren.

Däremot mådde hon dåligt av hur modellagenturen behandlade henne och andra unga modeller – något som tydligt framgår i ”Fridas resor”.

Det var också det som fick henne att lämna modellyrket som 19-åring.

– De trycker ner en så att man inte ska våga lämna dem för en annan agentur, det är som en sekt. De sista två åren gömde jag telefonen under en kudde när det ringde, jag pallade inte och ville bara fly, säger Frida Ulvegren.

Linus Brännström/TT

Mer läsning

Annons