Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fröding åter i ropet

/

Tack vare ett popband från Borlänge är diktaren Gustaf Fröding mer aktuell än någonsin. Gefle Dagblad har besökt en läsecirkel i Gävle för att förstå vad det är som gör värmlänningen ständigt aktuell.

Annons

Till höger om Gävle Slott, i den östra slottsflygeln, har ett gäng samlats för att läsa den värmländske skalden Gustaf Fröding (1860-1911). Det är en öppen läsestuga som arrangeras av Biblioteksforum och Gävle biblioteks vänner.

Det må verka som en tanke att de ska läsa Fröding just nu, men det är det faktiskt inte.

För inte sedan Sven-Ingvars spelade in albumet Sven-Ingvars i Frödingland har den värmländske skalden varit så i ropet som han är nu.

Borlängebandet Mando Diao har fullkomligt regerat på albumlistan under vintern med sin senaste platta Infruset som består av tio tonsatta dikter av Gustaf Fröding. Sedan de tog förstaplatsen på albumlistan i början av november förra året så har de vägrat släppa taget som listetta. Och på Svensktoppen har singeln Strövtåg i hembygden gjort succé.

– Det finns nog ingen musiker som har skrivit något som har samma tyngd som Fröding, sa sångaren Gustaf Norén till TT Spektra i höstas.

Det var när Norén 2011 fick i uppdrag att tonsätta Gustaf Frödings dikt Snigelns visa som en del i högtidlighållandet av att det var etthundra år sedan poeten dog som idén om ett helt album med Fröding-dikter väcktes.

Och att det har satt avtryck är det ingen tvekan om och parallellerna finns till de dikter Sven-Ingvars och Torgny Björk spelade in på 60- och 70-talet.

– Det har märkts ett större intresse från lärare och elever på gymnasieskolor. Jag tror Mando Diaos tonsättningar kommer hålla ganska länge eftersom att flera av dem är väldigt bra trots att de gett sig på väldigt svåra dikter. Men det hade inte spelat någon roll hur populära deras tolkningar än blev om inte det var så att Fröding faktiskt hade något att säga dagens ungdomar. Som till exempel hans dikt En ghasel som handlar om utanförskap, säger Tomas Sköld, ordförande i Gustaf Fröding-sällskapet.

De som samlats för diskutera Frödings lyrik denna tisdagskväll vid Gävle Slott är kanske inte några ungdomar men de ser också Frödings tematik kring ensamhet och olycklig kärlek som något som lockar yngre människor.

– Jag tror dom ser utanförskapet och hans engagemang kring tankar om att inte räcka till och inte vara värd kärlek, säger Lena Ödeen som är en av ledarna för läsestugan.

De har under hösten läst ett antal lyriker av bland annat Gunnar Ekelöf, Harry Martinsson och Rut Hillarp. Att man nu kommit fram till Fröding var bara naturligt menar Lena Ödeen.

– Vi har gått runt på de poeter som känts intressanta. Det är ju aldrig utan påverkan men vi hade nog läst honom ändå även om han inte var aktuell på grund av Mando Diao. Men det stör ju inte, säger Lena.

När bokcirkeln sätter igång börjar man med att lyssna till Mando Diaos tolkning av Strövtåg i hembygden innan samtalet tar fart om bilden av Fröding. Men det samtalas också om hans koppling till naturen i exempelvis sommarskildringen Vackert väder.

– Han skrev egentligen om allt det som livet innehåller, men var också en ganska ledsen person, säger Elisabeth Björklund, den andra av de två samtalsledarna i läsestugan.

Mer läsning

Annons