Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Funkar pamma?

Samma år den beryktade kvinno­hataren Strindberg firas – om än hans dödsår – gör genustänkandet nya inbrott i det språk han var en av dem som förädlade

Annons

Begreppen ”hon” och ”han” ska nu enligt gällande genusdirektiv ersättas med det könsneutrala ”hen”, om än närmast ett språkligt missfoster. Men vad gör det när det är rätt tänkt.

Liknande tankegångar sprider sig till de mest oväntade ställen.

När jag efter att ha blivit, alldeles utmärkt, klippt av en kvinnlig frisör råkar jag vid kassan, få se en prislista jag inte sett tidigare.

Enligt den visar det sig vara dyrare att klippa sig om håret är långt än om det är kort. Ett ögonblick tror jag mig ha upptäckt en sen konsekvens av det hårmode Beatles lanserade på sin tid.

Men så är det inte.

Frisören förklarar prislistan. Priset för ”långt hår” avser kvinnor, ”kort hår” män. Att som förr skilja mellan dam- och herrklippning, dam- och herrfrisör går inte för sig i dag.

Det skulle strida mot könens jämlikhet och genusnormen. Så i stället för att avse damklippning kallas detta ”långt hår”, herrklippning ”kort hår”.

Så vad är nästa steg?

Det är naturligtvis orimligt att skilja mellan mamma och pappa. Ett nytt ord och begrepp måste uppfinnas med det snaraste.

Mappa kanske. Eller pamma.

Världen går framåt.

Strindberg måste undra i sin himmel eller var han nu kan väntas befinna sig hundra år efter det han lämnade det ojämlika jordelivet.

Ett nytt ord och begrepp måste uppfinnas med det snaraste.

Mappa kanske. Eller pamma.

Curt Bladh

Mer läsning

Annons