Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gatukonstnären som klev in i värmen

KONST

Annons

Jacob Tromark från Sandviken målar snabbt. Allt ska ske i en rasande fart, annars är han rädd att mista energin. Kanske är det ett arv från graffitin, där han har sin bakgrund. Gatukonsten har ett helt annat tempo än finliret i ateljén.

Jacob Tromark är graffitimålaren som började på Konstskolan i Gävle.

Under sommaren har han haft ett residens hos Galleri Lars Palm. Arbetsytor till sitt förfogande och en plats att visa upp resultatet av de varma månadernas vedermödor. Till hösten väntar tredje året på Konstskolan i Gävle.

Jacob Tromarks rötter i graffitin märks, inte minst i en vad jag uppfattar som hommage till dessa rötter när han på en duk först målat en tegelvägg som sedan överösts med färg.

Utställningen har toppar och dalar, och än finns mycket att utveckla för Jacob Tromark i måleriet. Topparna visar dock en riktig potential.

Framför allt faller jag för ”Signatur”. En träskiva som har fått endast ett tunt lager vit färg där grovheten lyser igenom (man får stickor i ögonen nästan bara av att se på den). På denna fond har Jacob Tromark gått loss med sitt snabbhetsmåleri, en vindlande svart form som tycks ha bränt över skivan likt ett blixtnedslag.

Mindre bra fungerar ett antal liksom färgbolmande verk som saknar fokus.

Husfasader är gatukonstens dukar. Här har Jacob Tromark i ett verk i stället målat just en husfasad och visar att han är hemma även i ett mer traditionellt måleri.

Ett par seriefigursliknande gestalter letar sig in i ett par av målningarna. I en av dem är det som om en Lasse Åberg-tavla har stänkts ner med ett svart kaos.

En vägg har lämnats vit utanför galleriet. Den ska Jacob Tromark fylla under vernissagen.

KONST

Jacob Tromark

Galleri Lars Palm, Sandviken

Utställningen pågår 27/8-18/9

Annons