Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge nytt liv åt Gasklockorna

Så sprack den då äntligen! Den tunga allians mellan Folkets hus och Gävle kommun som så länge förlamat kulturlivet i Gävle.

Annons

Gasklockorna, som för 20 år sedan var på väg att bli ett unikt scenrum i Sverige förvandlades i Folketshusägda Estradens händer till en profillös plats, utan mål, mening och kvalitetsmedvetande.

Folkteatern, som en gång uppväckte området ur Törnrosasömnen, fick ingen plats i konstruktionen utan tog rollen som tillfällig, men efterlängtad gäst.

Skottes musikteater hade en gång hade en väl fungerande och mycket uppskattad verksamhet mitt i stan. För fyra år sedan lockades de att flytta till gasklockeområdet. Det var under förvändning att den gamla lokalen skulle bort (vilket visade sig vara fel) och att klockorna skulle bli ett nytt levande kulturmyller (vilket också visade sig vara fel).

I dag, fyra år senare, driver Skottes ensamma den kontinuerliga kulturverksamheten. Ibland dundrar andra evenemang in, som konferenser eller dansband. Om dem har Skottes oftast ingen aning.

– Det var länge sedan vi hade fungerande verksamhetsmöten, säger producenten Agneta Svens.

Estraden har helt enkelt visat sig fungera sällsynt illa för Gävles kulturlivs behov.

Skottes har varit för små. Estraden betackade sig snabbt för att serva den publik som mest består av barnfamiljer.

Teaterbiennalen i våras däremot, var för stor. Estraden kunde inte på några villkor servera så många människor. Men flytta på sig ville de inte, inte utan extra pengar. En mycket stor summa förhandlades så småningom ner till 200 000 kr för att en tillfällig restauratör i sista stund skulle få komma in och rädda evenemanget.

Anna Thelin är en av dem som har mest erfarenhet av stora scenevenemang i Sverige. Hon var ansvarig projektledare för biennalen.

– Gasklockorna har skötts häpnadsväckande oprofessionellt, säger hon. Publiken, biennalen och teaterlivet i stort har blivit lidande.

Hon säger sig vara ”starkt kritisk” till kommunens agerande.

De senaste dagarna har fler tagit bladet från munnen. Gunno Sandahl, kulturchef på Folkets hus och parkers centralorganisation, driver en i kulturlivet mycket inflytelserik blogg.

– Det är en skam att arbetarrörelsen visar sånt ointresse och brist på stolthet över sin egen historia i Gävle, skriver han apropå Estradens konkurs och Folketshusföreningen avveckling.

Han påpekar också att behovet av mötesplatser i kulturlivet sällan varit så stort som nu.

Estraden-konkursen visar hur illa det kan gå när gamla lojaliteter mot förstelnade strukturer får ersätta sunda och uppdaterade idéer om vad konst och kultur är och kan vara.

Och någon sanningskommission som bringar klarhet i vad som egentligen hänt med fasta resurser och pengar lär vi säkert få vänta förgäves på.

Men vi kan ju åtminstone begära en sak – rent bord.

Börja om från början. Gå tillbaka till ruta ett.

Gör äntligen en värdig spelplats av Gasklockorna.

Mer läsning

Annons