Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gogols näsa vädrar nya vindar

/

I Huvudstadsbladet den 16 februari berättar litteraturkritikern Kristina Rotkirch, som ofta täcker frågor om den ryska litteraturen för tidningen, om de välkända och kulturellt drivande syskonen Irina och Michail Prochorov.

Annons

Irina Prochorova anses av många vara den mest framgångsrika av de två inom kulturområdet. Hon driver ett eget bokförlag, tre kulturtidskrifter och är en fanbärare för den nya ryska litteraturen.

Dessutom är hon en orädd och knivskarp debattör, så skicklig att broder Michail lät henne ersätta sig under två slutdebatter mot en Putinanhängare och Zjirinovskij.

Gissa vem som avgick med segern?

Irina Prochorova har initierat projektet ”Nos” (’näsa’). Namnet är en blinkning åt Gogols novell Näsan. Projektet har som syfte att nosa rätt på de nya strömningarna i den ryska kulturen. Hur ska man lyckas röra om i den stagnerande ryska litteraturen och hur ska man kunna sätta igång en fruktbar diskussion kring kritikens mål och medel?

”Nos” började direktsändas på nätet i höstas och är en sorts litterär pristävling. Allt sker i form av talk shows med en jury av inbjudna litteraturvetare och kritiker. Diskussionens vågor går höga, jurymedlemmarna pläderar kraftfullt och ofta högljutt för sina favoriter och de får räkna med mycket starka motargument och hårda angrepp av ett expertråd.

Irina Prochorova säger att de vill skapa en plattform för professionella samtal om den aktuella kritiken och dess kriterier. Dessutom vill de engagera den läsande allmänheten, som får säga sitt under programmens gång. Det är denna öppenhet som skiljer detta pris från andra ryska litterära tävlingar. Det är Michail Prochorovs kulturfond som finansierar hela tävlingen, där priset är på 700 000 rubel (cirka 17 000 euro).

När sedan vinnaren slutligen korades i februari i Moskva efter långa diskussioner i direktsändning, fick publiken vara med och rösta även denna gång.

Och utgången blev en annan än många hade väntat sig.

Den slutlige vinnaren blev Igor Visjnevetskij med Leningrad, en halvdokumentär roman som utspelar sig under belägringen och är en svidande uppgörelse med stalinismen. En annan favorit var Irina Jasina med den självbiografiska Istorija bolezni (Historien om en sjukdom), som beskriver och analyserar olika sidor av dagens Ryssland.

Båda syskonen menar att det enda som kan förena ryssarna i dag är böcker som dessa. Efter prisutdelningen avslöjade syskonen att de båda hade satt Jasinas modiga och stringenta berättelse i första rummet.

Hur kommer det att gå för Irina Prochorovas olika kulturella projekt och för det fria ordet över huvud taget i Ryssland, när Putin nu har återtagit sin gamla position och behärskar hela scenen?

Ja, han måste nog på allvar se upp för den nya politiska stjärnan Prochorova!

Margareta Attius Sohlman

Mer läsning

Annons