Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göran Stangertz är död

/

Han förlorade till slut kampen mot cancern. På lördagskvällen avled skådespelaren och regissören Göran Stangertz, 68 år gammal.

Annons

I en intervju i april i år berättade Stangertz att tumören var behandlad och att han mådde ”bättre än på länge”. Men på lördagen besegrade cancern honom honom till slut.

– Sjukdomsbeskedet kom som en blixt från klar himmel, precis som dödsfallet. Han var en så levande person, säger komikern Johan Wester till TT Spektra.

– Med sitt renommé hade Göran inte alls behövt jobba med oss. Men han hade ingen prestige, det var bara glädje och han blev snabbt en god vän som gick rakt in i hjärtat.

Stangertz sista filminspelning blev ”Faro”, som får premiär i början av nästa år. Regissören Fredrik Edfeldt säger till TT Spektra att det var en självklarhet för honom att Stangertz skulle spela en roll i filmen.

– Han är en av de riktigt stora svenska filmskådespelarna. Jag tänker särskilt på filmerna han gjorde med Jan Halldoff på 70-talet, säger han. Det var fantastiskt att få möta och jobba med honom. Han var en oerhört varm och generös personlighet.

Göran Stangertz filmdebuterade 1969 i ”Bokhandlaren som slutade bada”, Jarl Kulles filmatisering av Fritiof Nilsson Piratens roman. Under 70-talet gjorde han en rad filmer med Jan Halldoff som regissör, som i mångt och mycket hamrade in honom i svenska filmpublikens medvetande för gott.

”Det sista äventyret” (1974) gav honom en Guldbagge och två år senare spelade han titelrollen i filmatiseringen av Ulf Lundells generationsroman ”Jack”. Men det är Richard Hobert som är den som filmat allra mest med Stangertz, bland annat spelade han Mick i ”Glädjekällan” och insatsen i ”Spring för livet” (1997) gav honom sitt livs andra Guldbagge.

– Göran hade världens största hjärta. Det fanns en prestigelöshet och ödmjukhet parat med en väldigt stor yrkeskunskap och energi som gjorde att han inte gav sig förrän han hade levererat det han kunde stå för, säger Hobert till Expressen.

Vid sidan av filmskådespeleriet var Göran Stangertz även regissör med ett stort engagemang för teatern. Mellan 2001 och 2009 var han chef för Helsingborgs stadsteater, och hans insats där har lämnat ett stort avtryck i staden.

– Han var enormt uppskattad av teaterpubliken. Och han var verkligen en profil i Helsingborg, och var glad för detta tror jag. När han gick genom stan hejade han på alla pratade och ville synas, på ett sympatiskt och positivt sätt, säger teaterns nuvarande ordförande Gunilla Tornhagen.

Även Johan Wester lyfter fram kärleken till teatern.

– Han var en stor humorist. Om Göran Stangertz nu ska vara borta får vi som är kvar skärpa till oss och dela upp hans fallna mantel mellan oss.

Sara Haldert/TT Spektra

Mer läsning

Annons