Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guten Abend, Eva Beuys!

Annons

Sedan oktober och fram till 25 januari pågår en stor utställning i museet Hamburger Bahnhof utmed Invalidenstraße – nära en tidigare gränsövergång där den allra förste som försökte fly från DDR sköts ihjäl i Sprees vatten – i Berlin på temat ”Kult des Künstlers”.

Med Beuys och Andy Warhol i centrum, som sig bör. Båda utomordentligt skickliga på att vårda sitt personliga varumärke; ”branding” som det heter på reklamspråk. Warhol reproducerade också bilden av Beuys, liksom han duplicerade Marilyn Monroe. Man finner Warhols dem båda i Hamburger Bahnhof.

Men jag saknar tatarerna och Beuys kraschlandning. En påminnelse om att konstnären faktiskt var stridsflygare i Luftwaffe, dekorerad för visad tapperhet i strid. Kanske har politisk korrekta utställningskommissarier – som vill nedtona Beuys uppväxt i Tredje Riket, och dess avgörande betydelse för honom som politiskt medveten konstnär – varit framme…

En gråkall och snål luciadag, när Berlin är som minst till sin fördel, beger jag mig till den forna järnvägsstationen för att kolla in den välbesökta utställningen. Beuys har tagit de kräsna berlinarna med storm. Kanske är hans namn starkare än någonsin i dag i det Tyskland, där många haft svårt för honom och hans avancerade idéer om konstens roll i det postmoderna samhället. ”Konst är kapital”, som Beuys sa. ”Varje människa är en konstnär.”

Plötsligt, i ett obevakat ögonblick, står hon där framför mig: änkan Eva, i egen hög person. Rödfärgat hår, vita glasögon och vita skor. Bestämda rörelser, mäktig.

Jag blir genast byxis. Har någon kanske briefat henne om att jag skrivit en bok om hennes döde man? Och kanske har samme person dömt ut försöket? Eva Beuys är känd för att inte skräda orden; hon är omtalad som en hårding när det gäller att skydda maken mot alla försök att exploatera och ”äta” på honom.

Jag väntar med darrande knän på att få mig en rejäl skopa. Men upptäcker till min lättnad att jag står och tittar in i en monitor…

Mer läsning

Annons