Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han är länets nya filmkonsulent

/

Annons

Har du en idé om att göra en film men behöver hjälp med finansiering och manus? Då är personen du ska vända dig till Janne Widmark. Han är nämligen Länskultur Gävleborgs nya filmkonsulent.

Janne föddes på BB här i Gävle, spenderade sina första år i Hofors innan flyttlasset bar av till Umeå. Där startade han på 90-talet en amatörfilmfestival och sedan gick han en manusutbildning på Dramatiska Institutet i Stockholm i tre och ett halvt år.

De senaste åren har han jobbat som dramaturg och hjälpt andra med sina filmprojekt.

Det är så han förstått att han passar som filmkonsulent.

– Jag har jobbat mycket med nätverkande och talangutveckling med unga filmare. När jag startade en amatörfestival i Umeå så var det av egoistiska skäl men då såg jag att det var så många som var bättre än mig så jag började ta hand om dem istället. Manuskonsultation ligger mig väldigt varmt om hjärtat, säger Janne.

I kväll håller han som ny filmkonsulent för Länskultur Gävleborg en träff för filmarbetare och filmintresserade för att skapa en bra kontaktgrund i länet. Han kommer prata om sin eget filmskapande, både framgångar och misslyckande, men han ville även diskutera hur Länskultur Gävleborgs arbete med länets filmverksamhet har och bör fungera.

– Jag har själv varit filmare och ansökt om ekonomiskt stöd. Så jag vet hur det känns, det känns som att gå till rektorn. Men jag ska försöka ta bort den stämpeln, speciellt för yngre filmare som kanske inte är så vana, säger Janne.

En av hans uppgifter är att hitta filmtalangerna i Gävleborg. En uppgift som kräver en del spaningsarbete.

– Man rotar och rotar. Gävle har många filmare som jag vill lära känna. Vi har fyra ansökningsdatum per år och då lär det väl strömma in en del talanger. Sen gäller det att hålla koll ute i skolorna och på vilka som medverkar i olika filmteam. Men mycket är också mun till mun.

Varför tycker du att film är så viktigt?

– Det där är så olika från person till person. För mig är film ett sätt att uttrycka sig på. Det är också ett lagarbete. Jag började som serietecknare men när jag växte upp insåg jag att det var väldigt ensamt. Så när jag halkade in på film så sa det klick, för där kan man göra historierna bättre tillsammans med andra.

– Film tilltalar ju alla. Det spelar ingen roll var man kommer i från, hur gammal man är eller vad man har för politisk åsikt så hör man alla på bussen som har en åsikt om film.

Inspirationskväll och samtal om film med Janne Widmark.

I kväll kl 18.30 på IDKA

Mer läsning

Annons