Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans rötter finns i Gysinge

/

Boken ”Raoul Wallenberg i Budapest – människan, myten och förintelsen” har fått kritik från personer som vill se Wallenberg som en hjälte med helgonlik gloria och som tycker att hans insatser förringats.

Annons

Men det mest intressanta är att författaren Paul L. Levine (docent i historia i Uppsala) detaljerat redovisar Wallenbergs uppväxt och yrkeskarriär. 

Raoul Wallenberg var kusinbarn till Marcus och Jacob Wallenberg, de båda industri- och bankmännen. Han hade dock ingen automatisk access till familjesfärens olika företag. Hans far Raoul den äldre avled vid bara 24 års ålder under hustruns graviditet. Den som grep sig an ansvaret för Raouls ekonomi och utbildning blev farfadern Gustaf Wallenberg, en i högsta grad internationellt verksam affärsman, diplomat och tidigare sjöofficer. Farfadern var just detta år den förste svenske ambassadören i Tokyo och Peking, och senare sändebud i Istanbul, dåvarande Konstantinopel.

Raoul övertygades av farfadern om att några år vid ett amerikanskt college/universitet vore ett bra alternativ till en svensk högskoleutbildning. Den tiden blev enligt Raoul en av hans lyckligaste.   Genom bland annat farfaderns kontakter kom han sedan att praktisera på en holländsk- judisk bank i Palestina, nuvarande Israel. Han blev därefter anställd och delägare i en export- och importfirma i Stockholm, nära knuten till skeppsredaren Sven Salen och med verksamhet i bland annat Ungern. Frågan har ofta ställts varifrån hans engagemang för de utsatta judarna kom – och det är här Raoul Wallenbergs rötter i Gästrikland kommer in i bilden.

Bakgrunden finns i Gysinge bruk som ägdes av familjen Benedicks 1820-1903.  

Benedicks var från Tyskland och av judisk härstamning. Gysinge köptes 1820 av Michael Benedicks, som var gift med en dotter till Aron Isak, ”den förste privilegierade juden i Sverige”. Michael Benedicks var hovjuvelerare och ”stats-och hovbankir” åt Karl XIII och Gustaf IV Adolf. Han avled stormrik, och hans bankrörelse överläts med tiden till Skandinaviska Kreditaktiebolaget, nuvarande SEB. Bruksrörelsen i Gysinge överläts till familjemedlemmarna, av vilka sonsonen Gustaf Benedicks blev den ledande kraften. Denne Gustaf blev den siste ”riktige brukspatronen”. En av hans många insatser blev grundandet av Sala-Gysinge-Gefle Järnvägsaktiebolag, vars styrelseordförande och dominerande aktieägare han var. De ståtliga broarna över Dalälven är just nu aktuella genom debatten om vem/vilka huvudmän som ska ansvara för restaureringen. Det är alltså Raoul Wallenbergs anfäder som skapat både järnbruk, stenbroar och järnvägsbroarna i denna kulturhistoriska del av Gästrikland. 

Gustaf Benedicks syster Sofie Benedicks gifte sig med den kände kirurgen Per Wising, vilka blev Raoul Wallenbergs morföräldrar. Det har i olika biografier spekulerats om huruvida hans judiska familjebakgrund i Benedicks i Gysinge skulle ha styrt honom mot hans modiga insatser på 1940-talet. Enligt övriga i familjen har man nästan aldrig berört denna judiska historia. Familjen blev snabbt assimilerad i början av 1800-talet, liksom de flesta av i vart fall de mer kulturbärande familjerna. Det framgår dock av vissa källor att de tidiga medlemmarna av familjemedlemmarna upplevde klart antisemitiska strömningar – dock knappast i Gysinge.  

Carl-Göran Wallman

Mer läsning

Annons