Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här blir bok till film – så att det passar barnen

/
  • Helena Norling, Pia de Veen, Patrik Sandenor och Mattias Gordon ingår i Hello Films. Det gör också Håkan Westford, som bor i Malmö.
  • Pernilla Stalfelts bok om barns rättigheter släpptes i samband med barnkonventionens 20-årsjubileum 2009.

Alla barn har rätt att känna till sina rättigheter. Med 20 nya kortfilmer bidrar animationsstudion Hello Films, med flera medarbetare från Gävletrakten, till att berätta om barnkonventionen för de den berör.

Annons

Vid glashyttan i Högbo bruk sitter fyra av medarbetarna i Hello Films. De planerar framtida projekt, pratar och skrattar, klottrar skickligt i anteckningsblocken. De har precis blivit klara med 20 animerade filmer om barns rättigheter.

Projektet bygger på Pernilla Stalfelts bilderbok ”Hurrraa! Alla barns rätt”, som förklarar artiklarna i barnkonventionen. Hello Films har producerat sina filmer i samarbete med Barnombudsmannen, Bris, Ecpat, Plan Sverige, Rädda Barnen, SOS-barnbyar, Unicef och Childhood. Pengarna kommer från Allmänna arvsfonden.

Projektet startade i november och är det första uppdraget som filmskaparna i Hello Films genomfört i tillsammans.

– Jag har haft bolaget länge, men vårt samarbete är nytt. Det här projektet var en bra start, det är stort men filmerna är små i formatet, säger Mattias Gordon.

Filmerna är omkring minuten långa, animerade med cut-out-teknik. Bilderna i Pernilla Stalfelts bok har frilagts digitalt. Armar och ben har lossats och satts tillbaka, för att sedan få liv.

Det blev en utmaning att anpassa texten i boken till film så att de fortfarande passade målgruppen fyra- till åttaåringar. Hello Films har fått hjälp av testgrupper som de inblandade organisationerna satt samman.

– Filmerna måste vara sanna och politiskt korrekta, och engagerande men allvarliga på ett sätt som barn förstår, säger Helena Norling.

Att läsa en bok ger möjlighet att diskutera de svåra resonemangen i barnkonventionen. Film måste fungera utan omdedelbara samtal, så Hello Films fick anpassa vissa sekvenser.

Ett exempel är kortfilmen som tar upp barn som bor varannan vecka hos skilda föräldrar.

– I boken är en ensam pappa ledsen och längtar. Om vi animerar det likadant får barnen skuldkänslor. Barn tar emot film utan vuxnas analytiska filter, säger Mattias Gordon.

– Vissa saker fick vi ta bort helt, som artiklarna om barnsexhandel. Sådana ämnen är bättre att diskutera direkt, säger Pia de Veen.

Till hösten ska de 20 filmerna skickas ut till alla skolor i landet, på dvd med medföljande handledningsmaterial. Innan dess ska de läggas ut på internet, och i andra kanaler som organisationerna väljer.

– Vi får se var filmerna hamnar, det blir spännande, säger Patrik Sandenor.

Samarbetet i Hello Films fortsätter, exakt hur är ännu inte klart. Det skulle filmskaparna planera under eftermiddagen i soliga Högbo.

Annons