Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här bodde Agnes

/

Tänk att Agnes von Krusenstjerna har bott i Gävle! I ett av de finaste husen på Staketgatan närmast Stadsträdgården.

Annons

När Agnes var åtta år flyttade hon hit och bodde kvar till hon blev femton. I flera av sina böcker återvänder hon till tiden i Gävle. Man kan till exempel läsa om hur familjen färdades med droskan genom den nya staden när de kom första gången. Hur hon tyckte gator och hus var stela och kantiga, träden svarta och frysande men att hon till sist kom fram till ett vackert hus och hur hon klev in i sin nya bostad. I Fattigadel skriver Agnes så här; "Salen var kolossal med parkettgolv i rutor. Övre delen var avskild med två pelare, skönt bemålade med blommande äppelträd och en liten sjö. Bakom pelarna fortsatte salen som en mindre sal för sig med tre stora fönster åt gatan."

År 2004 tog Ewa Hellstadius-Wikman och Lars Wikman över fastigheten på Staketgatan 1. Båda är intresserade av att renovera gamla hus och nu fick de en pärla att förvalta. De började direkt med en lägenhet i taget, med ambitionen att återställa så mycket som möjligt. Ewa fick upp ögonen för Agnes och lärde sig mer om författarinnan.

Jag blir nyfiken på huset där Agnes har bott och frågar om vi får hälsa på. Det går bra och Lars tar emot. Han berättar medan vi går runt.

– Jag har alltid varit intresserad av gamla hus och hade sneglat på det här länge, säger Lars. Det har varit ett spännande projekt att jobba med, men än är det mycket att göra.

Den svarta järngrinden på gården finns kvar, den som Agnes brukade åka fram och tillbaka på när hon väntade på att pappa översten skulle komma hem från regementet. Vi blickar upp mot fasaden och imponeras av den nygotiska stilen med torn och trappgavlar, mönster av tegel, burspråk, spetsbågefönster och utskjutande partier. Ganska fritt och oregelbundet till formen med en magisk och sagolik känsla.

På gården finns ett gammalt uthus och porten till ett enklare trapphus med köksingångar och vägen upp till vindsvåningen. På vinden har det varit en vaktmästarbostad och där ska även Agnes pappa ha haft kontor. I dag finns det tre lägenheter på vinden och vi knackar på en av dörrarna. Hyresgästen är hemma och vi får gärna kika in. Här är trägolven framtagna, breda golvlister återställda, dörrfodren är djupa och dekorerade med speglar och innerdörren har ett fönsterglas i den övre spegeln. Kulören på snickerier i kök och hall går i en mjuk grön-beige ton, lite åt olivhållet och är framtagen enligt originalkulören. Väggarna har pärlspont och i köket sitter en hylla med fina konsoller. Även rampen med punktbelysning har fått ett rundat avslut som passar i rummet. Ewa har blick och intresse för formgivning och har ritat den nya inredningen för att den ska passa i en gammaldags miljö.

Vi går vidare till porten mot Engelbrektsgatan som är huvudingången. Där är trapphuset rikt smyckat med slingriga takmålningar och dekorerat glas i stora svängdörrar. Här måste Agnes ha sprungit ofta, skuttat i stentrappan och kanske snubblat någon gång och slagit knät. Agnes familj bodde en trappa upp men där är det för tillfället kontor. Vi nöjer oss med paradvåningen i markplan som ska ha en liknande planering. Direkt i hallen sitter det stora utsmyckningarna ovanför varje dörr. Vi står i "kajutan" som Agnes bror så påhittigt kallade rummet. Parkettgolvet är mycket riktigt lagt i stora rutor och där salen börjar ändras mönstret till stjärnor.

Vi stannar upp för att känna in rummet som Ernst skulle ha sagt. Fascineras av rymden, pelarna och ljuset. Som en sal i salen med stora fönster mot gatan, precis som Agnes skrev!

Vi upptäcker salongen intill som Agnes också beskriver i boken Fattigadel. "Salongen föreföll jättelik, som ett hav, alldeles utan möbler som den var. Ett av fönstren vette åt parken, och åter såg hon dessa kala svarta träd med grenar som tiggandes sträcktes mot den grå himlen…" Vi blickar mot Stadsträdgården,fortsätter beundra de runda (!) handblåsta fönsterglasen i burspråket, den svängda, breda marmorbänken, jugendtapeter, blyinfattade fönster, gamla element på fötter, ett kassaskåp inbyggt i väggen, skjutdörrar med infällda mässingsknoppar och en rikt dekorerad kakelugn med lila mönster. Under taket sitter en matchande jugendbård som Ewa har målat.

Ewa och Lars har hittat en del spår av igensatta fönster och dörrar. De tänker fortsätta forska i husets historia och återställa så mycket som möjligt. De har ekådrat många dörrar som de också såg ut från början. I Agnes bostad en trappa upp finns ett bibliotek kvar med väggfasta hyllor ända upp i taket. Det ser Lars fram emot att återställa. De blommande äppelträden på pelarna har dock blivit övermålade.

– Det skulle vara jätteroligt att ta fram utsmyckningen på pelarna igen, säger Lars. Per Mattsson som är konservator har hjälpt oss förut. Vi får se hur det går.

Mer läsning

Annons