Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hej Gunnar Colding!

/

Annons

Du tycker att jag är en ”intellektuell flummare” som ”får bre ut sig” i media, apropå Gävle 2014.

Det är svårt att bemöta så insinuanta påhopp. Men på två punkter måste jag nita dig.

1. Är det något jag har ägnat och alltjämt ägnar tid åt är det klassisk musik; spelar, lyssnar, studerar analyserar, beskriver.

Av din text kan man tro att jag sysslar med en ”pervers” ”karriär” av ”anarkistisk” (dina ord) konst.

Det räcker med att läsa din bok ”Baklängespolkan går” så förstår man att du faktiskt ogillar väldigt mycket musik. Trots att du en gång var cellist!?

Historien består inte av isolerade öar. Ger man sig tid att lyssna till exempelvis Stockhausens operor kan man snart höra släktskap till både indisk musik och medeltida madrigalkonst. Det är därför min spellista i iPoden ser ut som den gör. Här samsas Ravel med Thore Skogman och Aimee Mann och The Deer Tracks med Beethovens stråkkvartetter och bullerkonst och Bach och Berwalds symfonier ...

2. ”Ytlig konsumtions- och åskådar-kultur”.

Det är dina ord, inte mina. I min värld finns ingen kultur som ÄR ytligare eller mer äkta. Deltagarperspektivet – som en ledstjärna i Kulturhuvudstadsansökan – visar på en ambition att bjuda in och inspirera fler att uttrycka sig.

Det är onekligen en viss skillnad på att i stilla koncentration lyssna till en konsert, besöka en utställning, läsa en bok etcetera än att uttrycka sig på sina egna villkor. Det du kallar ”anti-kultur” och ”ljuddagis”.

Det innebär INTE att jag vill riva alla konsert- och operahus. Jag anser att det måste finnas både och, så att åskådar- och deltagarkulturerna kan ta och ge av varandra. Om du LÄSER Gävle 2014:s ansökan ska du se att det finns Både Och. Både det du kallar ”högkultur” och ”korpkultur”.

Bara en sak till: Varför titulerar du dig ”före detta kulturarbetare”?

Drabbades du plötsligt av ingivelsen att du inte vill delta i kulturlivet?

Tjoflöjt, från

 

Mer läsning

Annons