Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon får Dagermanpriset

/

Den egyptiska författaren och aktivisten Nawal El Saadawi är 2012 års Dagermanpristagare.

Annons

Nawal El Saadawi, född 1931, är en galjonsfigur för kvinnorörelsen i arabvärlden, inte minst i kampen mot kvinnlig omskärelse. Hon är utbildad läkare och skönlitterär författare. Som läkare hade Nawal El Saadawi en hög ställning i hälsodepartementet, men hennes aktiva arbete för kvinnans rättigheter ledde först till hennes avskedande 1976 och fängslande i september 1981. Hon har tillbringat tre år i exil och under långa tider levt under dödshot. Under den arabiska våren i Egypten har hon framstått som en självständig, modig och profilerad röst i internationell media.

Nawal El Saadawi skriver sina böcker på arabiska, och hennes make Sherif Hetata översätter dem till engelska. Senast utgiven på svenska (2010) är Den stulna romanen, som skildrar det vardagliga förtrycket mot kvinnor i det hårt reglerade egyptiska manssamhället.

Nawal El Saadawi har varit i Sverige flera gångar och senast i våras.

Stig Dagermanpriset utdelas sedan 1996 av Stig Dagermanssällskapet och Älvkarleby kommun till den som man anser ha verkat för att värna om det fria ordets betydelse och tillgänglighet, i Stig Dagermans anda.

Prisutdelningen sker i juni på Laxön i Älvkarleby. Prissumman är på 50 000 kronor.

Mer läsning

Annons