Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idén ­till boken ­utvecklades i Gävle

/
  • Det var när Sofia Malmberg pluggade i Gävle som hon utvecklade idén till ”Elin under havet”. Foto Magnus Liam Karlsson
  • Den Augustnominerade debutboken handlar om grooming, när vuxna tar kontakt med barn i sexuellt syfte.

Kulturen pratar med Sofia Malmberg, 40, som har pluggat på serie- och bildberättarprogrammet vid Högskolan i Gävle och nu är nominerad till August­priset i kategorin barn och ungdom för debutboken ”Elin under havet”.

Annons

Grattis.

– Tack.

Vad handlar boken om?

– Det är en seriebok med mest bilder och lite text. Elin är en flicka i tolvårsåldern som är ensam både hemma och på skolan. Hon söker sig till en kampsportstudio och får kontakt med en tränare som manipulerar henne och utsätter henne för ett övergrepp. Det är ett typiskt exempel på grooming. För att hantera händelsen flyr hon in i en fantasivärld full av drakar och konstiga fiskar. Halva boken handlar om det.

Hur blev den till?

– Innan jag kom till Gävle år 2010 hade jag pluggat grafisk form på Forsbergs och gjort flera försök att skriva och rita saker. Exakt var idén till boken kom ifrån vet jag inte riktigt, den kom egentligen fram när jag började skala bort allt annat.

Vad betydde tiden i Gävle?

– Där fick jag möjlighet att utveckla idén, folk att bolla med, skriva manus och skissa på karaktärer. Min handledare var Johan Höjer. Mot slutet av utbildningen fick jag respons på bilderna tack vare en utställning. Den amerikanske serietecknaren Chris Ware var också på besök och sa ”this could be published” när han såg mina bilder. Det stärkte självförtroendet.

Var kommer du ifrån?

– Nyköping, men jag har bott i Stockholm de senaste 15 åren.

Att bli nominerad, vad betyder det?

– Jättekul att någonting man har slitit med och haft tvivel och ångest kring blir väl mottaget.

Och att vinna?

– Vet inte riktigt. Kanske skulle det bli lättare att få skriva en bok till. Men samtidigt kan en vinst glömmas bort ganska fort, jag tror inte att man ska göra en för stor grej av det.

Vad gör du om tio år?

– Samma som i dag; ritar, skriver och har kurser för barn. Förhoppningsvis kan jag leva på det.

Erik Wikström

Mer läsning

Annons