Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IDKA behövs!

Annons

Björn Widegren anser sig tydligen ha en god uppfattning om vad IDKA (Institutet För Digitala Konstarter) sysslar med. Så till den grad att han i sin krönika den 4 december säger sig bli, inte provocerad eller ens irriterad, men ”uttråkad” av deras ”elektroniska, atonala upptåg”.

Nu har jag som musikrecensent besökt många konserter i IDKA:s regi. Ibland, som senast den 2 december, med verk framförda av IDKA:s medlemmar. Oftare har konserterna varit gästspel av framstående musiker och ljudkonstnärer från andra håll i Sverige och världen. Ibland har konserterna varit akustiska, ibland elektroniska, ofta en blandning. Mer melodiska verk har blandats med en form av improvisationsmusik som numera måste betraktas som klassisk.

Andra gånger har ren ljudkonst framförts, eller verk som blandar ljud och bild. Det har här inte handlat om någon flummig eller annan kulturnedvärderande deltagarkultur i bemärkelsen att publiken fått pilla på instrumenten eller spela på sina stolar (något som annars skulle kunna vara kul som omväxling), utan det har varit helt vanliga konsertframföranden.

Med andra ord: IDKA står värd för ett seriöst och varierat konsertutbud av musik som i en del fall, åtminstone så här ute i landsorten, kan betraktas som marginaliserad.

Desto viktigare att också dessa varianter av samtida musik har en scen. Märkligt också att Widegren uttrycker sig så självsäkert utan att någon enda gång ha bevistat IDKA: s konserter.

Varför inte bara säga (som jag själv om exempelvis schlager och dansbandsmusik): musiken har sitt berättigande, även om jag inte är intresserad av den (nu längre kan tilläggas, som femåring lyssnade jag mycket på schlager i radion och minns än i dag hur bra jag tyckte en del låtar var).

IDKA har upprepade gånger använts som slagträ i debatten mot kulturhuvudstadssatsningen och jag tycker inte att det är rättvist. Tvärtom har det varit ledsamt att gång på gång läsa vilken trist och onödig verksamhet IDKA bedriver. Ja, genom att ständigt nämnas framstår IDKA som något av det värsta i hela kulturhuvudstadsförslaget.

Visst får man tycka vad man vill, men IDKA behövs som en del av Gävles kulturliv, på samma sätt som symfoniorkestern, Folkteatern, Gävle teater, konserthuset, Musikhuset, Spegeln, Refreshments, Baron Bane, Ale Möller, Xinombra, Beardfish, Gävle Jazzklubb, Konstcentrum, länsmuseet och alla andra aktörer inom Gävles kulturliv jag här inte har plats att räkna upp.

Camilla Dal

 

SVAR:

Jaha. Jag säger bara vad jag tycker och lägger mig inte i om IDKA behövs eller inte. Och förlåt, Camilla, jag rår inte för det, men redan när du berättar om konserterna blir jag uttråkad.

Björn Widegren

Mer läsning

Annons