Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte var det Jante!

/

Annons

När det gäller den pågående debatten kring Gävles ansökan att bli Europas kulturhuvudstad och besvikelsen från många efter beslutet att Gävle inte ens blir bland de två ”bästa” förekommer alltför ofta uttrycket att Gävle behärskas av Jante. Gävleborna förstår med andra ord inte sitt eget bästa utan vi låter oss styras av Jantelagens ”vi ska inte tro att vi är något”. Alltför ofta tar man i Gävle till Jante när något inte går efter vissa personers förhoppningar och önskningar. Var det också Jante som styrde i Göteborg när man drog bort sin kandidatur? Var det Jante som styrde Kalmar och Norrköping när dessa städer ”backade” ut?

Det har vi inte hört något om.

Där var det väl snarare den ekonomiska självbevarelsedriften som gjorde att städerna avstod plus det förhållandet att man hade svårt att mobilisera respektive region och kringliggande orter. Exakt samma förhållanden gjorde att jag och många med mig röstade för avslag i kommunfullmäktige.

De ekonomiska förutsättningarna var i förhållande till andra behov i hög grad tveksamma och några löften från andra håll om ekonomisk sponsring fanns inte.

Jag vill däremot understryka att de så kallade ”hemliga pengarna” har funnits väl redovisade i den Kommunala budgeten under rubriken ”utvecklingspengar”. Tanken att medel ur dessa tillväxtpengar skulle användas för kulturhuvudstadsprojektet var däremot inte känt och kanske var detta vid budgeteringen heller inte avsikten.

I långtidsbudgeten finns emellertid fortfarande 40 miljoner avsatta vardera åren för perioden 2009 - 2012 När vissa personer låtsas som om detta vore ”hemliga pengar” visar man faktiskt en okunnighet som är avslöjande.

I fredagens (12.11) nummer av Gefle Dagblad finns ett oerhört tråkigt inlägg på kultursidan. En person – som tidigare gått ut i medierna och förklarat sig ha lämnat moderaterna – går till ett destruktivt angrepp mot vårt oppositionsråd, Inger Källgren-Sawela. Inger tog som bekant ställning för Kulturhuvudstadsansökningen i motsats till 85 % av den moderata kommunfullmäktigegruppen.

Mer läsning

Annons