Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag skrev det jag kände"

/

Hon har skrivit så länge hon minns och på onsdagen blev hon belönad för sitt arbete. I en novelltävling om ungdomar och alkohol öste 15-åriga Lisa Höglund inte ur egna erfarenheter utan utforskade andras. Det gjorde att hon stod ut bland 800 bidrag från hela landet och hamnade på andra plats.

Annons

– Ja, vad ska jag säga. Jag skrev det jag kände.

Att juryn föll för just hennes bidrag är hon givetvis glad över.

Och överraskad, även om hon spontant använder det mindre laddade ”oväntat”.

– Det var inte något jag förväntat mig. Det är stort eftersom det var en tävling i hela Sverige och många som var med, säger hon.

Skrivandet har funnits så länge hon kan minnas. Viljan att berätta historier, nästan längre än så.

– Jag har alltid hittat på historier. Det var kanske inte alltid som jag skrev men jag brukade hitta på fantasivärldar och berätta för kompisar.

Kanske viljan att hitta på saker och intellektuellt utforska de okända trots allt är en förklaring till varför just hennes berättelse stod ut.

För där hon gissar att många av hennes medtävlande öste ur egna erfarenheter när ämnet ”Ungdomar och alkohol” stod klart, valde hon istället att lyfta fram alkoholproblematiken ur en annan, för henne obekant, vinkel.

– Många gillar att skriva om egna erfarenheter och vad de varit med om, även jag. Men i det här fallet skriver jag om vad jag inte varit med om. För att se livet utifrån andra aspekter.

Så nej, historien om tonåringen Mirre vars utsatta situation är en direkt konsekvens av en förälders drickande, är på intet vis självupplevd även om Lisa Höglund har starka åsikter i frågan.

– Jag vill inte döma någon, drickande är upp till individen. Men när barn inte har föräldrar att stödja sig mot under sin uppväxt till följd av alkoholen. Då blir det en stor grej.

Förutom äran får andraplatsvinnaren Lisa Höglund biobiljetter samt litteratur. Men det som smäller ännu högre är att hennes text kommer publiceras i Prata Om Alkohols novellsamling som ges ut bland annat i skolor.

– Det är ascoolt. Det känns verkligen skithäftigt, säger Lisa Höglund.

Hon är säker på att hon kommer fortsätta skriva. Och inte undra på. Kärleken till språket lyser igenom under hela intervjun.

Hon beskriver lyriskt om hur ett enstaka kommatecken kan förändra betydelsen i grunden och vilka oändliga variationer grammatikens mysterium tillåter. Därtill förundras hon över ordets makt.

– Att man kan påverka och nå ut till folk bara genom en text.

Tror du den här texten du skrivit kan göra det?

– Ja, jag hoppas det.

Mer läsning

Annons