Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katarina Kieri får Astrids pris

/

Som liten knäckte hon läskoden med hjälp av Astrid Lindgrens böcker. Nu får Katarina Kieri ta emot författarens eget pris på 50 000 kronor.

Annons

Vissa läsupplevelser är för alltid inetsade i våra minnen. Ett av Katarina Kieris starkaste läsminnen är när hon som sexåring låg på sina föräldrars dubbelsäng och sträckläste Astrid Lindgrens ”Nils Karlsson Pyssling”.

– Jag minns överkastets virkade knölar och att en av mina storebröder var barnvakt för att mina föräldrar var borta. Då läste jag om den här ensamma pojken som hittade ner i råtthålet under sängen. När jag letar efter tillfällen då fiktionen har övertygat mig totalt brukar jag tänka på den upplevelsen, säger Katarina Kieri.

I går förärades hon Astrid Lindgrens eget pris, instiftat 1967 av bokförlaget Rabén & Sjögren. Vid det här laget är Katarina Kieri van vid att ta emot priser; på hennes cv finns bland annat Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok 2004, men just den här prisutdelningen betyder något särskilt för henne.

– Jag är född 1965, vilket betyder att jag har haft en ofrånkomlig relation både till Astrid Lindgrens böcker och till filmatiseringarna. De gick rakt in i min barndom och uppväxt. Den allra första bok jag läste på egen hand var ”Karlsson på taket”, säger Katarina Kieri.

Under sin författarkarriär har hon valt att växla mellan poesi och prosa, mellan så kallad vuxenlitteratur och barn- och ungdomsböcker. Senaste ungdomsboken, ”Mellan dig och dig”, kom i augusti i år och 2014 ger hon ut sin första bilderbok, ”Månkan och jag har en hemlighet” med illustrationer av Emma Virke.

– Jag tror att det började med en akut längtan efter poesi. Att få skriva förtätat, konkret och samtidigt lyriskt, säger hon.

Sara Ullberg

Mer läsning

Annons