Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kindstrand frågade ut kulturministern

Om kulturen ska komma högre upp på dagordningen måste kulturarbetarna själva gå in i politiken, enligt kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M).

– Gå in i politiken, visa att ni finns, löd hennes uppmaning i Almedalen.

Annons

"Kulturministerns visioner" löd titeln på onsdagens samtal i regi av Kulturrådet. Utfrågaren Gunilla Kindstrand, kulturredaktör på Gefle Dagblad, återkom till frågan om kulturens status. Har den blivit högre eller lägre med Adelsohn Liljeroth som kulturminister?
Kindstrand framhöll att inga partiledare har talat sig varm för kulturen i sina Almedalstal hittills, och undrade vad som kan göra kulturen lika viktig som de tre kärnfrågorna vård, skola och omsorg.
Lena Adelsohn Liljeroth påpekade att kulturen har fått mer pengar, och enligt henne brukar både handelsminister Ewa Björling (M) och barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) lyfta fram kulturens betydelse.
– Gå till vilket lunchbord som helst, vi talar om böcker vi läst, om filmer vi sett. Svenskarna är de mest kulturaktiva i hela Europa, säger Lena Adelsohn Liljeroth och menar att kulturen redan ges stor vikt idag.
Kindstrand envisades med att undra när det då ska bli politisk verklighet, varpå kulturministern skickade en uppmaning till kulturarbetarna:
– Låt kulturskaparna ge sig in i politiken och ta upp frågor, inte bara om de ekonomiska aspekterna och anslagens storlek, utan visa vad kulturen kan betyda inom flera områden.

TT

Mer läsning

Annons