Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klänningar vann museipubliken

/

2011 var ett nådens år för konstmuseerna i landet.

Annons

De flesta visar upp högre publiksiffror än föregående år. Också länsmuseet i Gävle, som valt att profilera sin konstsamling, har dragit stor publik. Dryga 47 000 besök gjordes på museibyggnaden i Gävle. Det är tolv procent fler än förra året.

Göteborgs konstmuseum hör till de verkliga vinnarna. Med en besökssiffra på nära 280 000 personer har museet haft ett riktigt toppenår.

– En stor orsak är att vi har haft två parallella större utställningar under hösten, det är lite ovanligt för oss. Jan Lööf har vi länge velat ställa ut och efter flera år tackade han ja. Samtidigt har vi jobbat för att få ställa ut Frida Kahlo och när båda gick igenom var det ett tillfälle vi inte kunde missa, säger Anna Hyltze, enhetschef på Göteborgs konstmuseum.

Utställningen ”Jan Lööf – bildmakaren” rymmer illustrationer och modeller ur tecknarens bildvärld, en värld som lockar både stora och små.

– Jan Lööf har dragit en ny publik som till stor del består av barn och ungdomar. Men det är en flergenerationsutställning, eftersom han har varit aktiv i 50 år kommer även de som är vuxna nu och som har följt honom sedan de var barn.

Ytterligare ett museum som har satsat på ett bredare grepp är Prins Eugens Waldemarsudde.

Visst har både GAN och Carl Fredrik Hill lockat publik, men det riktigt stora dragplåstret 2011 hette Lars Wallin. Modeskaparens klänningar är den stora anledningen till att museet visar upp starka siffror för förra året.

– Konsthantverk i sig är väldigt viktigt för Waldemarsudde och den här typen av kläder är inget annat än konsthantverk, säger överintendent Elsebeth Welander-Berggren.

Ett museum som däremot har backat är Bildmuseet i Umeå.

Från 2010 års drygt 40 000 besökare landade man på knappt 34 000 för 2011, trots en medialt uppmärksammad utställning som ”Walid Raad – miraculous beginnings”.

Den blygsamma siffran har dock flera förklaringar. Museet är mitt inne i en omfattande flytt och höll en avslutande visning i slutet av november. Den 18 mars öppnar man verksamheten i nya lokaler invid Umeälven.

– Det är ett otroligt spännande läge. Vi har gått på sparlåga det senaste året, nu blir det uppstart och nystart, säger museichef Katarina Pierre.

Mer läsning

Annons