Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nye museichefen vill höja ribban

/

Annons

När Moderna museet öppnar filial i Malmö i höst blir det med en internationell konststjärna. Det utlovar nytillträdde museichefen Magnus Jensner.

– Jag för samtal med en internationell storhet inom konstvärlden, men jag vill inte gå ut med namnet innan det är hundra procent klart med utställningen, säger han.

Först i november kommer konsthallen Rooseum att stå ombyggd och klar för Magnus Jensners planer. Men han vill inte vänta till dess.

– Det är viktigt att gå ut tidigt och göra saker innan vi öppnar själva museet. När vi sedan öppnar ska människor redan veta vad Moderna museet i Malmö är.

– Första utställningen är jätteviktig. Det är då vi slår an en ton och visar publiken på vilket sätt vi kommer att göra utställningar. Det gäller också att få en bred publiktillströmning redan från början, säger han.

När Magnus Jensner presenterades som Modernas man i Malmö i slutet av november förra året betonade han flera gånger betydelsen av att ha Moderna museets stora samling i ryggen. Den ger honom helt andra förutsättningar än när han var med och startade Dunkers kulturhus i Helsingborg.

– Startsträckan är minimal. Publiken kommer att få se konstutställningar med hög internationell klass från första början. Har du fem Picasso är det lättare att få låna fem andra Picasso, säger han.

Han planerar att visa de tidiga delarna av samlingen i Malmö, konst från början av 1900-talet och museet kommer utöver det att producera tre större tillfälliga utställningar varje år. Besökarna får betala entréavgift, men Jensner lovar att den blir lägre än Stockholmsmuseets 80 kronor.

Museet ska i viss mån ha samma profil som storebror i Stockholm men Magnus Jensner tycker att filialen har bättre möjligheter att bli en del av besökarnas vardag.

– En arbetsidé är att jobba mer med händelser och frågeställningar som finns i Malmö, på ett sätt som inte går i en större stad som Stockholm. Här i regionen kan vi också ha en annan dialog med Danmark och Tyskland och fungera som en länk till Stockholm.

Han är övertygad om att de finns rum för ytterligare en aktör på den växande konstscenen i Öresundsregionen.

– Publikens konstintresse kan bara växa, säger Magnus Jensner.

Susanne Claesson

/TT Spektra

Mer läsning

Annons