Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prima psykedelisk Lisa

/

Annons

Warp som i (sned)vrida, eller i vävens komplicerade varp. Lisa Hollsten snurrar till sina psykedeliska mönster på Galleri Nödutgång och jag tror att jag är tillbaka i Furuvik på 70-talet, som liten över en snurrande skiva och tryckandes ut färgflaskornas rinnande grejs till ett mästerverk som sattes upp på flickrummet hemma.
Eller så är jag mitt i 90-talet och mitt i natten i danstältet på Roskilde där Massives dj:s spelar utan slut bland hypnotiska projiceringar i tälttaket.

Det är inte en så dum jämförelse, för Lisa Hollstens psykedeliska ådra förgrenar sig i musiken, berättar hon, eller i ljuden, ljudkonsten som hon numera och med viss bävan – ljud är ju läskiga! – ägnar sig åt på IDKA.
Från serietecknarskolan i Hofors till konstskolan i Gävle, där hon går första året, till ljudkonstens skrymslen, hon vill som så många i hennes generation inte behöva välja, men skulptur säger hon när jag frågar, det blir det aldrig.

Men är inte de lätt hallucinatoriska – pröva att stirra in i dem! – tryckluftsdimmade spraybilderna i Nödutgången, om inte skulpturala, så tranceaktigt tredimensionella? Digitalt blir analogt, djupare djupt, som om hon kunde fortsätta i all oändlighet, i all anspråkslöshet.

För det finns något lika förrädiskt enkelt som gränslöst som verkar i Lisa Hollstens pärbandshängda kvadratiska, och två större, målningar i airbrush, någon skulle säga att de också är newageiga, eller regnbågstrilskande i sin envisa alltför glada färgskala.

Jag tycker bara att de är prima brushade och tuschade, fina och det räcker.

Fult är däremot att kommunen valt att dra in Galleri Nödutgångs kulturbidrag på 15 000 kronor.
Jo, ni läste rätt, 15 000. A piss in the municipalityocean.
Det är lika löjligt som oförskämt, det var ju inte precis till VD-löner i kulturföreningen Bakteriekultur, som står för galleriet, pengarna gick, det var till tryck och marknadsföring.
Hallå, det är INTE charmigt med ideella kulturarbetare längre!
Vet en kulturkommunalpolitiker hur lite man får för 15 000?
Hur mycket ingenting man får för noll?

Något borde man väl ändå kunna omfördela av de där berömda, ur kommunbyxan framtrollade, kulturkommunsmiljonerna?

Mer läsning

Annons