Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ända in i köttet

/

Annons

Köttig är hjärnan som sträcks ut emot mig från Fredrik Magnussons nyfixade hemsida.

Fett, slem och muskeltrådar.

Äckligt blir det, direkt dyker jag ner i den ickeköttätandes hemvist och tillhörighet på Kultur- kiosken, där ett helt rum fylls av sviten ”Thinking Flesh”.

Köttfärshjärnor, alltså. Alla inneslutna i en otroligt smidig, gracilt rymlig utställning där idén om den tänkande människan får sig en knäck av ett vimmel av symboler.

In färs we trust, och här ligger som i en kyldisk bilderna etiketterade, inte bara abstrakta utrop som ”vi vill ha rättvisa”, utan också svenska flaggor och en dalahäst ömsint nedstuckna i råfärsen.

Vill vi ta med nån hem? Även om färsformen är fascinerande tankfull och fotografen har svårt att se texturen längre, om än nånsin.

Det tar ett tag för mig – först ser jag ingenting för bara köttmos – men iscensättningen blir tydligare i nästa rum där kvadraten, boxen, inrymmer tänkandet (eller köttet).

Och det är först när vi kommer bortom, när bilden likväl går bort ifrån som stämmer med vårt eget, som det händer:

Ett tänkande kött som blir tillhörighet och överensstämmelse. Identitet, skulle jag skriva om det inte var så slitet.

Men bilden av metallskruven inkörd, pluggad, i färshjärnan stannar kvar. Det tar ett tag innan du upptäcker den, sen blir den en nödvändighet.

Fotnot: Vernissage, i kväll kl 18-20. Onsdag 4 februari, kl 12.15: Kulturkiosken: Fotografen Elisabeth Ohlson Wallin och professor Mattias Gardell samtalar med Gävlekonstnären Fredrik Magnusson.

Mer läsning

Annons