Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uti Valls hage på kirurgen

/
  • Platsspecifikt på Gävle Sjukhus: Foton av Sara Appelgren. Längst ner till höger ”Beyond the Walls II” av Lina Jaros, placerat i matrummet.

En lummig, lysande klorofyllgrön skog möter oss i slutet av den oändliga korridoren. Snart är Valls Hage på plats på den nyrustade halvan av kirurgavdelningen på Gävle sjukhus.

Annons

Nytt och sobert är det runtomkring oss på 111:an. Arkitekten Thorolf Hedlund har vågat släppa in nya färger, moderna tapeter, rum för två patienter åt gången på avdelningen, en av de mest känsliga på ett sjukhus. Här vårdas 4 000 patienter på ett år.

Då sitter Sara Appelgrens omsorgsfulla, välformulerade utsmyckning som ett milt utropstecken i allt det måttfulla, foton som i grunden tar oss med, bort eller snarare ut ur lokalerna på ett plan, in i vårt eget rum på ett annat. Förlagan, Valls Hage, ligger bara utanför fönstret och på den balkong som alldeles genialiskt byggts in till ett långsträckt samlingsrum breder en vidunderlig utsikt ut sig, en sorts horisont om man vill.

Just horisonten som början, eller tidsmarkör, har varit en annan utgångspunkt för Sara Appelgren. På patientrummen finns mindre foton med tydlig abstrakt avsikt – utan att plågas av det fastnaglade i motivet, av just landskapsskildringens horisont, linjen du alltid längtar till men aldrig kan nå. Det finns åtskilliga poetiska tilltal här, skulle kunna bli klorofyllkitsch, men inget av fotona faller ur utan har anpassats till sitt omgivande syfte, förstås. Om detta någonsin kan uppfyllas är svårt att säga, men försöken som görs är goda nog.

I det mindre rum där läkaren möter patienten för samtal har ett par av gestaltningens mest abstrakta, dovgröna bilder placerats, en laddning som aldrig kan bli stötande utan nästan smälter samman med de högryggade fåtöljerna.

Titlar finns och är värda att nämnas: ”I slutet av korridoren började vägen. Där borta.” och ”Längst in i skogen såg jag horisonten. Just precis här.”

Lyckat, tänker jag, om Sara Appelgrens verk. Det står något egenartat, uppenbarat ur detta klorofyllgröna ljus.

Fotnot:

Detta är första halvan av Länskultur Gävleborgs (första egna) platsspecifika, konstnärliga miljögestaltning på kirurgavdelningen.Hit hör också det skönt udda verket verket ”Beyond the walls II” av Lina Jaros, placerat i matrummet.

Mer läsning

Annons