Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristian Lundbergfår årets Aniarapris

/

Författaren och poeten Kristian Lundberg från Malmö får årets Aniarapris. Han tilldelas en skulptur och 50 000 kronor för sitt samlade författarskap.

Annons

Kristian Lundberg är mest känd för sina självbiografiska romaner ”Yarden” och ”Och allt ska vara kärlek”. Han är också kritiker på Gefle Dagblads kultursida.

”Lundbergs böcker fascinerar genom sitt repetitiva men vackra språk som ger vardagsdetaljerna poetiskt liv. Beskrivningar av händelser och platser blir till allmängiltiga reflektioner som binder ihop nuet med det förflutna”, lyder delar av juryns motivering.

Priset har tidigare gått till bland andra PC Jersild, Ann Jäderlund och Elisabeth Rynell.

Aniarapriset delas ut av Svensk biblioteksförening.

– Jag är både lycklig och stolt, säger Kristian Lundberg. Pengar betyder arbetsro. Det jag skall fokusera på nu är två olika manus – ett för teater och ett för film – så genom Aniarapriset får jag möjlighet att utveckla nya sidor hos mig själv. Att sedan ingå i den skara som har blivit belönade... ja, stolt och tacksam är vad jag är!

I somras gjorde Kristian Lundberg, tillsammans med Crister Enander, en genomlysning av den samtida litteraturen. Deras brevväxling publicerades som sommarserie på kultursidan och finns att läsa på gd.se/kultur.

Mer läsning

Annons