Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnorna om kvinnorna

/

Nu ges Sandvikens alla kvinnor en röst. Och inte vilken röst som helst. I dag kommer boken "Livfjädrar" av författarna Anna Jörgensdotter, Helene Rådberg och Carolina Thorell.

Annons

Det är tre starka röster som skrivit boken. Det märker Niklas Sundin, reporter på Sandvikenredaktionen, direkt när han träffar dem en vanlig onsdagslunch på kafé Marangoni i Sandviken.

Nu har kvinnorna i Sandviken fått sin historia nedskriven. Författarna Anna Jörgensdotter, Helene Rådberg och Carolina Thorell har tillsammans gått igenom protokoll och gjort intervjuer för att blottlägga en historia som lägger ännu en pusselbit till helheten som är vår historia.

Ett samtal med de tre författarna visar en vinkel på vår historia och vårt samhälle som inte har fått den plats som den kanske behöver.

Frågor som vad Sandviken har för historisk relation till sina kvinnor? Vad har kvinnorna för relation till den gamla bruksorten? Hur har deras kamp sett ut?

GD träffar de tre författarna på ett kafé i Sandviken. I lokalen sitter folk och fikar, kvinnor och män. Män som mitt på dagen en vanlig vardag sitter och äter lunch med barn. Det är en bild som förmodligen var otänkbar för 30 år sedan, kanske även för 20 år sedan. En man som är föräldraledig, kliver in i en traditionell kvinnoroll.

Det är tre starka röster som har skrivit boken. Det märker man, inte minst när man träffar dem. De har alla sina delar i boken, men säger att de inte har styckat upp och separat presenterat sina respektive områden.

– Vi är tre olika författare, vi har tre olika språk. Men vi bestämde tidigt att inte göra en sådan uppdelning. Avsnitten vävs ihop och speglar varandra, säger Carolina Thorell.

Varför har den här boken skrivits? Frågan verkar först förbluffa, men sedan säger Anna Jörgensdotter att hon själv gärna hade haft den här boken när hon växte upp, under skolåren. Det är en bok som kan ge kvinnor perspektiv och kanske ett historiskt sammanhang.

– Det har funnits en brist på sådana här historier. Jag kände mig till viss del ensam när jag gick på Hammargymnasiet och boken kan ge kvinnor i Sandviken en kontext.

En bok som behövs i en patriarkal värld kanske. De traditionella strukturerna sitter hårt inpräntade i samhället, speciellt i en bruksort.

Kvinnornas historia visar kanske en väg och blottlägger de strukturer som har skapats genom tiden.

Författarna lyfter fram röster vi inte tidigare har hört. Hur kvinnor har fått kämpa för att tas på allvar. På sätt som män kanske inte kan förstå. Kvinnorna har i sin kamp utsatts för härskartekniker. Samtidigt kan det vara så att männen har tryckt ner kvinnor eftersom det finns en underliggande oro för deras styrka och vad de kan åstadkomma om de bara får möjlighet.

– Det finns en rädsla för kvinnor som får för mycket makt. Som Gunnel Bäckström som var ledamot för kommunistpartiet i kommunfullmäktige en gång sa: Kvinnor blir farliga när de kommer till insikt, säger Helene Rådberg.

Intrycket blir att kvinnor som potentiellt kan vara farliga har förlöjligats genom historien, minimaliserats.

Förpassats till att verka inom ”ofarliga” områden.

Att sitta ner och prata med författarna öppnar för många frågor. Frågor som inte har några lätta svar, om det nu finns svar på alla frågor.

Den traditionella värld som målas upp har genom utveckling och tekniska landvinningar på vissa sätt lämnat människor i ett poststrukturalistiskt samhälle.

Rollerna förändras, men förändras kvinnors roller?

Förändras den manliga blicken på kvinnor?

En spontan tanke som dyker upp: hur hade vårt samhälle sett ut i dag om vi hade vågat släppa fram kvinnor? Om vi hade givit dem utrymme att förverkliga alla idéer.

Mer läsning

Annons