Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagercrantz under lupp

Olof Lagercrantz gärning för Kultursverige har hyllats av många. Men hur såg han själv på kulturens roll?

Annons

Stina Otterberg, uppvuxen i Gävle, har skrivit en avhandling Lagercrantz tid som kultur- och chefredaktör på DN. Hon föreläste i tisdags på Kafé Edbom.

Förra året disputerade Otterberg på ”Klädd i sitt språk: kritikern Olof Lagercrantz”. Avhandlingen har fått mycket beröm dels för den vetenskapliga kvaliteten, dels för Otterbergs lättförståeliga framställning. Hon tilldelades bland annat Svenska Humanistiska förbundets pris 2011.

På Stadsbiblioteket berättar hon levande och intressant om sitt ämne.

Hon talar bland annat om Olof Lagercrantz bild av litteraturen och politiken i samspel, och hur han utmanade traditionerna på DN. Gav kultursidan större tyngd och gjorde ledarsidan litterär.

Otterberg utmanar tidigare bilder av Lagercrantz. Framför allt ger hon en mångfacetterad bild av hans relation till föregångaren Herbert Tingsten. Hon berättar:

– För femtiotalets DN var det viktigt med politisk enighet i tidningen. Det som inte passade in refuserades. Tingsten förespråkade svensk kärnvapenbestyckning, så Lagercrantz kunde inte få uttrycklig kärnvapenkritik i tryck.

I bokrecensioner däremot kom kritiken fram. När Lagercrantz skriver om Tranströmers debut ”17 dikter”, mynnar texten ut i en storslagen litterär bild där jordens krökning syns i fotografier av vätebombens explosioner.

– I litteraturen kan man säga en sak och mena en annan, förklarar Otterberg. Med ett dubbelt tilltal slapp Lagercrantz kritik igenom kontrollen.

För Lagercrantz delades världen upp i ”skrivet” och ”oskrivet”. Hans gärning tillhör numera det förra, tack vare Otterberg.

Mer läsning

Annons