Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsarnas kulturår

Vi har bett våra läsare lista sina bästa kulturupplevelser 2011. Här ett urval av det som kommit in via mail och web.

Annons

”Teaterbiennalen!”
Volontär

”Gävlepoeten Thomas Jakobsson kom med sin andra diktsamling, Orden ur Sunnansjön. Läs! Patti Smith fick Polarpriset och gav kanonkonsert i Stockholms Konserthus. Konstcentrum i Gävle visade black metalinspirerade utställningen Om ljuset tar oss och andra upplagan av Getaway Rock Festival gick av stapeln. Vi såg Winter’s Bone och Melancholia på bio och Siri Derkert, Turner, Monet och Twombly samt en massa foton på Moderna Museet. Syntjuntan höll en rolig workshop i synt-sömnad på Kulturkiosken, bleep, bleep! Peter Weiss Motståndets Estetik lyftes ner ur hyllan. Tung läsning, livsnödvändig, aktuell. (…) Sist tröttnade vi på snacket om konstens nytta för ditt och datt. Flera gånger. Men Barbro Lindgrens bok ”Ingenting hände. Två gånger.”Gjorde oss lite gladare igen.”
CD

”2011 har varit ett år i klassikernas tecken. Bonniers har kommit med nyutgåvor av en rad kända böcker, bland andra Jane Austens Emma, John Fowles Den franska löjtnantens kvinna och Marguerite Duras Älskaren. Dessa pocketutgåvor är också estetiskt tilltalande med vackert färgstarka omslag. (…) Bokförlaget Natur & Kultur har under året också kommit med tre nyutgåvor av böcker ur Moa Martinsons serie om Norrköpings arbetarklasskvinnor runt sekelskiftet. Kvinnor och äppelträd, Kyrkbröllop och Kungens rosor finns nu att tillgå i kartonnage – även de här med snygga omslag. En färgklick i hyllan för oss bokälskare.”
Helena

”Gävle Handikappteater gör ett dramaprojekt på KOMVUX bland invandrare. Dubbelsidigt kulturutbyte. Och spelar teater för 60 polischefer från Gävleborg under en utbildningsdag. (…)”
23 skådespelare

”Jag såg Vargar i väggarna på Folkteatern i Gävle. Vilken kul idé med rollbyten och förvandlingar. Det var en magisk föreställning på många sätt.”
Stockholmare

Mer läsning

Annons