Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lena tar priset!

/

Stora kulturpriset 2012 i Sandviken går till författaren och konstnären Lena Sjöberg. Gunvor Göranssons kulturstiftelse delar årligen ut ett större kulturpris till bemärkta kulturarbetare med anknytning till Gästrikland.

Annons

Lena Sjöberg är född och uppvuxen i Sandviken och synnerligen mångsidig. Hon är född och uppvuxen i Sandviken. och gick på Bessemergymnasiet, fortsatte efter Konstskolan i Gävle till Konstfack och linjen Grafisk Design och Illustration.

1996 tog hon sin examen därifrån och har sedan dess frilansat som illustratör i en mängd böcker och tidskrifter.

2005 debuterade Lena Sjöberg som författare med två boktitlar: Hurman hittar en skatt och De är sötast när de sover, vilka följdes av Hurman flyger drake 2006, Törnrosa 2009 och Tänk om 2010. 2011 kom den helt underbara lilla boken om Inga-Maj ut på eget förlag, 2012 Vad har du bakom ryggen och planerad utgivning i februari 2013: Cirkusloppor på luffen.

Med boken Tänk om fick Lena sitt riktigt stora genombrott och boken blev det året Augustprisnominerad. Påföljande år tilldelades Lena Svensk Biblioteksförenings Elsa Beskowplakett för sin bok.

Ur juryns motivering:

Lena Sjöberg tilldelas Gunvor Göranssons kulturstiftelses kulturpris 2012 för sin förmåga att integrera text och bild till en poetisk och konstnärlig helhet. Hennes språk har en innerlig känsla för gestalterna i berättelsen. Bilderna är fantastiskt detaljrika och fantasifulla och har en mustig mättnad i färgtonen. Hennes förmåga att ständigt söka och hitta nya vägar i sitt konstnärskap är föredömlig. Vi ser fram emot att få läsa om cirkusloppornas äventyr i Madrid.

Traditionsenligt delas stiftelsens Stora kulturpris ut i Högbo Kyrka, i år måndag den 20 augusti klockan 18.

Då medverkar också Gunvor Göranssons kulturstiftelses stipendiater 2012 som utsetts tidigare under året: Tuckers lilla kapell, Stig Sjödinsällskapet, musikerna Anders Ericsson, fiol, Göran Persson, dragspel och Ghazwan Numan, viola.

Mer läsning

Annons