Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Liza Marklund måste ta debatten”

/
  • Monica Antonsson stod i centrum när tidskriften Neo höll paneldebatt om Liza Marklunds ”Gömda” och massmediernas makt i dagens samhälle.
  • ”Liza Marklund måste ta debatten”, säger Tidningsutgivarnas vd Anna Serner. Även hon medverkade i Neos paneldebatt i förrgår.
  • Liza Marklund tackar nej till medverkan i debatter och menar att hon genom att ställa upp skulle kunna röja det källskydd hon lovat ”Gömdas” huvudperson Mia.

Annons

Liza Marklund borde träda fram och svara på frågor om ”Gömda”. Det anser Tidningsutgivarnas vd Anna Serner. Hon har stöd både av journalisten Monica Antonsson som startade debatten och ”Gömda”-Mias son.

Journalisten Monicas Antonssons bok ”Mia – Sanningen om Gömda” har väckt stort uppseende. I boken låter Monica Antonsson ett antal personer som figurerar i ”Gömda” berätta sin version av de händelser som beskrivs i Liza Marklunds bästsäljare. På flera avgörande punkter skiljer sig berättelserna från varandra. Enligt Monica Antonssons bok har viktiga händelser lagts till, förvridits eller tagits bort ur ”Gömda”.

– Vi vill veta varför hon har gjort så här, säger Michael, som är son till kvinnan som i ”Gömda” kallas för Mia.

Han finns inte med i boken och inte heller i uppföljaren ”Asyl”. Däremot dyker han upp i böcker som Mia senare skrivit utan Liza Marklunds hjälp.

– Liza Marklund har svarat på frågor på Expressens chatt, men hon vill inte möta mig eller Monica. Hon borde förklara varför hon har skrivit som hon har gjort i ”Gömda”, säger han.

Michael är en av de personer som Monica Antonsson intervjuar i sin reportagebok. Han fanns på plats när tidskriften Neo i förrgår höll en paneldebatt på ämnet ”Mediernas makt”. Inbjudna var också flera framstående journalister, bland dem Liza Marklund och Monica Antonsson.

Men Liza Marklund avböjde. Via sin presstalesman Niclas Lövkvist förklarar författarinnan att hon genom sin blotta medverkan skulle riskera att bryta mot det källskydd hon lovat bokens Mia. Med samma förklaring avböjer hon också medverkan i SVT:s ”Debatt”.

När hon i tisdags svarade på frågor på Expressens hemsida angav hon en annan anledning. Då hette det att ”Det viktiga för mig är inte att vinna en debatt i tv, utan att svara på människors frågor. Och det gör jag ju nu, till exempel”.

Monica Antonsson var däremot en av centralfigurerna vid seminariet i förrgår.

– Liza Marklund har varit oemotsagd i 13 år. Hon borde rentvå de människor hon skrivit om och be dem om ursäkt, säger hon.

Monica Antonsson vill också påpeka att debatten inte enbart borde handla om boken ”Gömda”.

– Jag var en av de som intervjuade Mia när ”Gömda” kom. Jag blev grundlurad och lurade i min tur ett par hundra tusen människor – och flera riksdagspolitiker, säger hon.

Upplösningen av turerna kring ”Gömda” är fortfarande oklar. De flesta på Neos seminarium verkade emellertid överens om att det finns ett stort tryck på Liza Marklund att träda fram och ta en öppen debatt.

– Hon måste ställa upp och ta debatten och möta argumenten. Sen får allmänheten själva bedöma vem de tror på. För hennes karriär som författare tror jag inte att det här spelar någon roll, men som kvinnornas beskyddare har hon förlorat i trovärdighet, säger Anna Serner, vd för Tidningsutgivarna.

Fotnot: Med hänsyn till Mias skyddade identitet har TT Spektra valt att inte publicera Michaels efternamn.

Carl Cato/TT Spektra

Mer läsning

Annons