Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lönnbark låter som gamla DDR!

/

Annons

 

Det har varit en hel del hallå – befogat sådant! - kring landstingsdirektören Lönnbarks repressiva, klåfingriga tilltag att plocka bort protestlistor på sjukhuset. Till och med JO har slagit honom på de välavlönade fingrarna för det auktoritära tilltaget.

Och nu har landstingsrådet Ann-Margret Knapp, i GD 21 oktober, ryckt ut till Lönnbarks försvar. Spontant tänker man: med sådana vänner behöver Lönnbark inga fiender…

Hon använder ordet ”lojalitetsplikt”, det låter som gamla DDR. Men intressant nog är det lojaliteten mot patienterna som det smått absurda, tautologiska uttrycket skall fånga. Och är det inte just det som läkare och andra med all önskvärd tydlighet visar, när de protesterar mot försämringar för just samma patienter?

Konflikten mellan lojaliteten mot den professionella, inre rösten – i detta fall ansvarstagandet gentemot patienterna – och lojaliteten mot den övergripande organisationen finns mitt i vardagen. I väntan på att dinosaurerna landstingen - onödiga, organisatoriskt klumpfotade och monstruöst kostsamma – försvinner, kommer konflikten att bestå. Den går inte att lösa, definitivt inte med personer som Lönnbark och Knapp i ledningen. Oförmögna att moget hantera engagerade medarbetare. Lösenordet lyder ju straff i stället för dialog.

Någon har pratat om ”mcdonaldiseringen” av offentlig sektor. Att erbjuda tjänster ska i princip vara detsamma som att kränga hamburgare; snabbt, billigt och effektivt skall det göras; enligt löpande band-principen. Byråkraternas våta dröm i sin prydno…

De i ordets bästa mening ”lojala” vet att detta är vansinne. Och de säger ifrån. Lönnbark och kompani tror dock att de kan slippa lyssna; genom att diktera och förbjuda.

Nu har JO sagt något annat. Men konflikten lär bestå.

Lasse Ekstrand

Mer läsning

Annons