Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lotass telexrulle

/

Annons

En bortglömd kommunikationsform får nytt liv i Lotta Lotass nya verk. Enkelt uttryckt kan ”Fjärrskrift” beskrivas som en 50 meter lång telexrulle.

Hur läser man Lotta Lotass nya bok? En korkad fråga, kan tyckas, men just i det här fallet befogad. ”Fjärrskrift”, som ges ut i 100 numrerade exemplar den 25 maj, är nämligen inte helt lätt att bemästra.

För att underlätta för läsarna har förlaget Drucksache gjort en filmupptagning av dikten, där ord för ord tuggas fram ur en gammal telexmaskin. Den 63 minuter långa filmen premiärvisas på biografen Zita i Stockholm samma dag som verket publiceras.

Formexperiment är en del av Lotta Lotass författarskap. På senare år har hon bland annat skrivit en bok i lösbladssystem (”Den vita jorden”) och en som lånat form av ungdomsårens bokspel (”Den svarta solen”).

– Jag är intresserad av hur form och innehåll samspelar. Inte bara textens egna formelement utan även hur den står i samklang med mediet. Med ”Fjärrskrift” var det särskilt spännande att pröva och se vad som hände med textens rytm och innehåll när den skrevs med tanke på en telexremsa, förklarar Lotta Lotass i ett mejlsvar.

Hon beskriver ”Fjärrskrift” som resultatet av ett lagarbete, där telegrafiexperten Kåre Wallman spelat en viktig roll. Han har skött den tekniska produktionen och sett till så att Lotass ”arktiska drömmerier” fått fast form i telexmeddelandets både uppfordrande och sakliga stil.

”Fjärrskrift” ges bara ut i 100 numrerade exemplar. Är du inte rädd för att det ska spä på uppfattningen om att du är en smal och exklusiv författare?

– Att jag inte har särskilt många läsare är jag helt medveten om, men det är inget jag tänker på när jag jobbar med olika idéer. Om jag skulle ha försäljningssiffror i huvudet så vore det ganska olyckligt, säger Lotta Lotass.

Sara Ullberg/TT Spektra

Mer läsning

Annons