Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lundblad berättar om Villastadens kvinnor

/

Under våren kommer Kollakolla konsthantverk att arrangera ett antal temakvällar i butiken. Först ut är Birgitta Lundblad, som utifrån sin bok om Villastaden ska berätta om kvinnor som har satt avtryck i stadsdelen.

Annons

Boken släpptes strax före jul. Intresset var stort. Till skillnad från många andra lokalhistoriska böcker, som har ett mer gediget innehåll än tilltalande presentation, är "Villastaden i Gävle" en maffig coffee table-bok med vackra fotografier av Dieter Stöpfgeshoff.

Läs mer: GD Kulturs recension av "Villastaden i Gävle"

När Villastaden började byggas under 1890-talet var den en av de första i sitt slag, och till skillnad från exempelvis Djursholm ligger den nära stadskärnan.

GD Kultur skrev i recensionen av boken: "Birgitta Lundblad öser på med information om villorna och speglar hela den varierade bebyggelsen, från de pampiga husen i nationalromantisk stil till de enklare kataloghusen."

Förutom arkitektoniska detaljer och en bredare berättelse om Gävles framväxt, zoomar boken även in på enskilda människor som hade betydelse för Villastadens skapelse. Om några av dessa berättar alltså Birgitta Lundblad på torsdag när hon gästar Kollakolla konsthantverk.

Mer läsning

Annons