Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lycksökarna och krigshjältarna

/

En stor amerikansk filmgenre är road movien, en film om en resa över landet oftast från öster till väster.

Annons

Det finns ett hopp om ett bättre liv på en annan plats och det tror jag inte bara gäller inom filmen utan i hela den amerikanska kulturen. Man är helt enkelt beredd att söka lyckan någon annanstans.

Filmfestivalen i Göteborg har åtminstone ett intressant exempel på en road movie, Arcadia.

Olivia Silver heter regissören och med John Hawkes i huvudrollen (han gjorde stor succé i Winter´s bone).

Filmen börjar med att en pappa lastar in bohag och de tre barnen i bilen för att flytta från Kentucky till Arcadia i Kalifornien. Han har fått jobb och det verkar som alla ser fram mot en fin framtid i väster. Man ska se Grand Canyon på vägen och vid huset finns en swimming-pool.

Greta är 14 och den enda som inte ser fram mot resan, mamma är ju inte med. När kommer mamma? Hon ska komma efter säger pappa. Resan blir en emotionell resa, inte minst för pappa som har svårt att acceptera att barnen blir vuxna och kräver svar. De kan inte mutas eller skrämmas längre. En fin film med bra skådespelare om en familj i kris.

Mer omtalad och en större film på alla sätt är Kathryn Bigelows Zero Dark thirty, en representant för den största amerikanska genren, hjältegenren.

Filmen är nominerad till fem Oscar och är två timmar och 40 minuter lång.

Titeln är soldatslang för tidig morgon, det vill säga den tid på dygnet då Usama bin Laden dödades. Filmen handlar alltså om jakten på terrorister och har fått kritik för sina tortyrscener. Tyvärr är nog tortyr betydligt värre att se på än det som visas i den här filmen.

Även om man kan sin nutidshistoria ganska bra är det svårt att hänga med i berättelsen som sträcker sig över hela världen. Det är kanske heller inte meningen, det här är ju en hjältehistoria.

Man får i alla fall klart för sig att CIA har fästen överallt. En kvinnlig hjälte på CIA hittar länken till Usama bin Laden och tvingar till slut fram en attack.

Spännande är historien i alla fall på slutet. Sedan återstår att fundera över hur man ska ställa sig till att USA och andra stater gör sådana här insatser i andra stater.

Är tortyr någonsin berättigad?

Kan man stoppa terrorism så här?

Frågorna finns kvar, Kathryn Bigelow berättar bara historien som man gör det i Hollywood.

Kristina Hygge

Mer läsning

Annons