Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malmös magiska sida

/
  • Nene Ormes jobbar på science fiction-bokhandeln i Malmö. Debutromanen ”Udda verklighet” är en skrämmande fantasyhistoria från dolda delar av Malmö.

Förra året debuterade Nene Ormes med romanen ”Udda verklighet”. Suget efter fantasy i välbekanta miljöer visade sig vara stort. Den magiska Malmöskildringen hamnade snart i topp på Science fiction-bokhandelns försäljningslista.

Annons

I ett halvårs tid hade Nene Ormes promenerat samma väg till och från skolan. Som nyinflyttad Malmöbo fascinerades hon av stadens vinklar och vrår och dörrar som inte verkade leda någonstans. Och så plötsligt en dag, så var den bara där.

– Jag upptäckte en gammal port som jag aldrig tidigare hade sett, trots att jag gått den vägen hur många gånger som helst. Ögonblicket då dörren visade sig och jag trodde att jag hamnat i en saga, det var makalöst, säger hon.

Nene Ormes vågade sig aldrig in genom porten, men har inte kunnat släppa tanken på vad som hade hänt om hon hade gjort det. Vilka världar skulle ha öppnat sig där innanför? 15 år efter händelsen skriver Nene Ormes urban fantasy med Malmö som skådeplats.

– Men jag kan inte ta åt mig hela äran, idén fick jag ju faktiskt av Malmö.

Udda heter den unga tjej som är huvudperson i Nenes bok ”Udda verklighet”. Och precis som namnet antyder är hon inte som alla andra. När Udda inser att hennes skrämmande drömmar är sanna öppnar sig ett Malmö som hon inte visste fanns. Den alternativa staden är full av hamnskiftare och ”sära”. Personer som, precis som Udda själv, besitter egenskaper långt utöver det normala. Nene Ormes har blivit uppmärksammad för sin förmåga att överföra begrepp som används i den engelskspråkiga fantasyn till svenska.

– När jag letar passande ord försöker jag hitta svenska uttryck som fallit ur bruk. Sär, till exempel. Att vara sär är att vara annorlunda eller märklig, ett utmärkt ord för dem som faktiskt är annorlunda. I stället för att låta sär vara ett skällsord.

På samma sätt återupplivar hon ordet hamnskiftare, ett fornnordiskt ord för personer som kan skifta skepnad. Enligt nordisk mytologi kunde både Loke och fruktbarhetsgudinnan Freja anta ”fågelhamn”.

– Jag har sett alldeles för många krystade översättningar av engelskans ”shapeshifter” när vi faktiskt redan har ett svenskt ord för det, säger Nene Ormes.

I traditionell fantasy bygger författaren upp en fantasivärld. För Nene Ormes är tjusningen med urban fantasy att genren ofta skildrar vår nutida verklighet, fastän mer fantastisk.

– Människor arrangerar sin verklighet utefter hur de ser på den. I den bemärkelsen tror jag att man kan göra sitt liv mer magiskt om man vill, genom att inte ständigt leta bortförklaringar, som jag gjorde med porten.

Och porten då? I samband med utgivningen av ”Udda verklighet” ville ett tv-team filma Nene framför platsen där allting började. Dagen före intervjun åkte hon dit för att reka. Där porten hade funnits stod bara en illa medfaren mur.

Erika Walukiewicz/TT Spektra

Mer läsning

Annons