Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man häpnar!

/
  • Utslagen. Gävles ansökan höll inte, men projektledaren Anna-Karin Ferm skyller på medierna (!).

Annons

Håller med Björn Widegren om att det inte är läge att vara skadeglad för att Gävle sållades bort som kandidat till kulturhuvudstadsåret. Eftersom jag sett en del från insidan, så att säga, genom mitt nuvarande uppdrag som ersättare i kommunfullmäktige, kan jag konstatera att engagemanget från dem som arbetat med projektet varit 100-procentigt: Däremot har kompetensen brustit på flera områden. Projektledaren försöker nu skylla misslyckandet på oss som inte stödde ansökan och att vi dessutom hade fräckheten att högljutt påpeka det i tidningarna, på hemsidor eller genom namninsamlingar.

Oppositionsrådet Inger KällgrenSawela gick emot en klar majoritet av moderaternas fullmäktigegrupp och var mycket engagerad i debatten i fullmäktige. Inger använde till och med reptricket för att illustrera hur lite satsningen på kulturhuvudstadsåret skulle kosta jämfört med kommunens totala budget. Var fanns det snöret när neddragningar inom vård och omsorg beslutades? De snörena hade väl blivit så korta att de knappt synts! Det är här någonstans som inkompetensen blir synlig. Man försökte vara pedagogisk för att motivera 100 miljoner till något obestämt, samtidigt som det sparats småpengar inom det sociala. Men pengarna till kulturhuvudstadsåret kom tydligen från ett så speciellt konto så att det inte på några villkors vis skulle kunna användas till ett enda potthål i gatorna eller ett enda särskilt boende! Man häpnar!

Det blir därför IG (icke godkänt) för de ledande politikernas och projektgruppens oförmåga att övertyga oss om kulturhuvudstadsårets förträfflighet! Ansökan har jag inte orkat läsa men det blev inte vågen från dem som läst den, så det blir väl IG där också! Dessutom fanns det en hel del oklarheter när det gäller den övriga finansieringen. Det var inte bara Gävles egna 100 miljoner som man kalkylerade med: I kalkylen fanns också 100 miljoner från vardera staten och EU samt ett okänt antal förväntade sponsorsmiljoner!

Men det är bra att demokratin fungerar (VG) när ledande politiker försöker lägga ut dimridåer!

Det är bara att hoppas att motståndarnas engagemang sträcker sig även över nästa val, för då skulle det kunna vankas andra bullar även i det vanliga livet och inte bara inom kulturen. Om du tycker att de ledande politikerna kört över dig, gå med i partiföreningen för det parti som du sympatiserar med och börja arbeta för att rösta bort dem som gått emot väljarnas önskan om att kommunen i första hand ska ägna sig åt skola, vård och omsorg!

Tidigare kunde man på röstsedeln stryka över namnet på politiker som man inte ville lägga sin röst på. Den möjligheten finns inte längre, man kan bara markera med ett kryss på den man föredrar. Enda sättet att få bort en politiker är alltså att vara med i partiföreningen och där se till att rösta på andra kandidater till platserna på röstsedlarna. Det ska nu bli intressant att se vad Carina Blanck och de övriga kommunal- och oppositionsråden ska göra med de 100 miljonerna. Stoppas de tillbaka i det tidigare hemliga kassavalvet för att senare användas till något annat onödigt?

För övrigt tror jag Gävle skulle kunna ha blivit en bra kulturhuvudstad, men då med en helt annan politisk ledning och med en helt annan projektgrupp!

Mer läsning

Annons