Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med en fläta oknuten

/

Jag ärvde mina Pippiböcker och blev då den berömda starkemansflickan anno 40- och 50-talet. Ja, själva urbilden, omslagens bilder styrde helt min Pippibild.

Annons

Tecknaren hette Ingrid Vang Nyman.

Relativt okänd illustrerade hon samtliga böcker om Pippi Långstrump. Gav henne det där livsbejakande, lite slarviga utseendet – en fläta oknuten.

Jag identifierade mig direkt.

Men vem var hon, tecknaren som bröt ny mark? Som ansåg att illustrationer för barn vara lika viktiga som illustrationer för vuxna och vågade föra in modernismen i barnböckerna – man pratade om bildernas modiga ”platthet” – varför är hennes namn trots detta så okänt i dag?

Ingrid Vang Nyman föddes 1916, i Vejen på södra Jylland. Som 19-åring började hon vid Konstakademin i Köpenhamn, trivdes inte och lämnade utbildningen efter ett par år. På skolan träffade hon konstnären och författaren Arne Nyman. De gifte sig 1940, men äktenskapet sprack och Ingrid Vang Nyman tog med sig sonen och flyttade till Stockholm.

Ensamstående mamma mitt i 40-talet, tecknare till professionen – ett manligt kall.

Tänker jag, när jag går runt på Millesgården som ända in i maj visar en barnvänlig utställning till Ingrid Vang Nymans minne.

Hela gården är översållad med välkända figurer – och några nya för mig, som de bedårande inuitbarnen – och sprudlande teckningsrutor.

Här finns också Bullerbybarnen och Kajsa Kavat, tecknade av Vang Nyman. Men ändå, Pippi: Det är som att återuppleva de där första ljudande meningarna som läsande, långt innan skolan bestämde. Jag kommer faktiskt inte ihåg att Långstrump var något man uppmuntrade på 70-talet?! Kanske kommer jag ihåg fel.

Och kanske har hon fått alldeles för mycket uppmärksamhet ändå, den föräldralösa, hopplösa jäntan. Sanningssägaren Pippi är liksom inte nån makten bjuder på tebjudning, även om de gärna låter oss tro det – ett pittoreskt alibi, liksom...

Eller så är hon en rest i en Julian Assanges envisa sanningsökande. Ändå. Fast med inte-nudda-golvet-lek som värsta våldsamhet.

Jag tror Ingrid Vang Nyman tog Pippi, eller Astrid Lindgrens beskrivning av henne, direkt till sitt hjärta – och släppte henne inte.

Det sägs att det lekfulla anslaget i hennes illustrationer gick igen i hennes personlighet, lägg till detta Vang Nymans röda hår och massor av fräknar.

Identifikationen.

Det är kanske först där, och lika mycket i att till sist befria sig från den, som angelägen konst skapas.

Dessutom var hon en stridbar konstnär.

– Hon tyckte att en konstnär skulle ha betalt, stred för sina rättigheter och ansågs besvärlig, konstaterar Onita Wass, museichef på Millesgården.

Astrid Lindgren kallade Vang Nyman för ”en kongenial tecknare” och i klustret av de förbannade, skickliga tecknare som råkar vara kvinnor som vi gärna ser i dag hade hon säkert platsat.

Men om dåtiden berättas också andra historier, som att Hans Rabén fick ett utbrott över Ingrid Vang Nymans illustrationer när Pippi skulle förvandlas till tecknad serie i Rabén & Sjögrens barntidning Klumpe Dumpe 1957.

Pippi var för kort och för tjock och helt fel, ansåg Rabén.

– Men Ingrid Vang Nyman svarade att doktor Rabén som var en bildad människa borde förstå att det behövdes för att få in figurerna i små rutor. Han kom ingen vart med henne. Visst var hon knäpp, men genial! säger Marianne Eriksson, Astrid Lindgrens närmaste medarbetare på förlaget, som fortfarande håller Ingrid Vang Nyman för en av de främsta och skickligaste illustratörerna.

Efter flytten tillbaka till Danmark i mitten av 50-talet förlorade Ingrid Vang Nyman kampen mot depressionerna och hon tog sitt liv på Luciadagen 1959.

Men vem kan i dagens Jan Björklundifierade, militanta barn- och ungdomsvärld, sluta älska en flicka med olikfärgade, nerhasade strumpor, en flicka som lyfter och slänger iväg enfaldiga poliskonstaplar som frisbees, en flicka som beter sig och äter alla kakor på en gång på fina tanters kafferep – och dessutom rider en prickig häst?!

Inte jag.

Mer läsning

Annons