Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med politisk passion

/

När en stor del av Sverige sitter bänkade framför melodipestivaldumburken ikväll och ser Nour El-Refai presentera Skutskärs The Refreshments så är Nours dåochdåiga samarbetspartner Emil Jensen här med all sin politiska passion.

Annons

Malmöiten är ju på en helt egen planet här i Sverige även om han har haft andra samarbetspartners som Familjen, Edda Magnason (Monica Z), First Aid Kit-Klara och Ane Brun. Jensens unika mix av sånger, estradpoesi, laddat mellansnack och humanitärt engagemang gör honom till en udda fågel.

Hans flyhänta lek med ord i tunga ämnen i det som han kallar medmänsklighetens tidevarv får Gävle Teaters publik att både nicka förstående med ett leende på läpparna och skratta varmt när han pratar om rasisters multinationella sammankomster i "Nationalister utan gränser".

Uppbackad av trummor och keyboards hänger Jensen på sig gitarren och spelar sånger från senaste albumet "I det nya landet", där minihiten "Radioaktivitet" lyser sprakande. Att han är ett humanistiskt språkgeni är så uppenbart. Jag baxnar i ett lyckorus av hans "en mur är bara en bro på högkant".

Anagramleken i andra akten där partinamn och politiker kastas om för att avslöja deras riktiga uppsåt är politisk humor på standupnivå av högsta klass och den här totala kärleken till språket har ju renderat Jensen första pris i poetry slam. Det är en allvarsam lek varvat med kärlekssånger och självupplevda saker som Göteborgskravallerna 2001.

Den röda tråden är Jensens mänsklighet i en show som har det mesta. Om en promille av Sveriges befolkning skulle tänka som honom vore vårt land ett Shangri-La.

Erik Süss

Mer läsning

Annons