Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer kunskap, tack!

Annons

Jo, Tina Heningsson, det var mycket på en gång. Men vad sa Du egentligen? Ett gammalt känt knep – om man inte behärskar ämnet – är att gå till personangrepp. Så därför hade det varit intressant med mer kunskap och mindre rallarsvingar. Det hade kanske berikat både oss och läsarna!

Tyvärr verkar det som om vi levt och lever om inte i skilda världar så åtminstone på olika platser och med olika förmåga att se verkligheten. Och det här med statistik vet väl alla att med sådan kan man bevisa vad som helst.

Då tror jag mer på praktisk erfarenhet. Och utifrån denna praktiska erfarenhet vidhåller jag att vi lever i en kulturskymning och att allmänbildningen var bättre förr. Men även Du borde väl kunna erkänna att det är en historisk realitet att kulturen liksom mycket annat i vår värld varierat genom århundradena.Det har däremot aldrig föresvävat mig att akademisk bildning och allmän bildning är samma sak.Jag tror mig ha en rik erfarenhet att ösa ur. Jag är nämligen född i en statarstuga som son till lantarbetare.

Detta gjorde att jag redan som fjortonåring gav mig ut i förvärvslivet. Har arbetat som bonddräng, skogs- fabriks- hamn- och diversearbetare. Så småningom tre års studier på folkhögskolor dit det i stort sett bara kom arbetarungdomar med en enorm bildningstörst. Oftast hade lärarna vid dessa mycket hög akademisk kompetens men deras bildning var jordnära och verklighetsförankrad. Så småningom lyckades jag genom korrespondenskurser ta mig in till en högskola.

Vad jag minns från mina år som grovarbetare var att jag mötte enormt många ungdomar som läste och diskuterade litteratur, film, teater, konst etc.

Under denna period hann jag bo i många slags boningar som skogskojer, arbetarbostäder etc. Det som oftast slog en, inte minst i skogskojerna var att det nästan alltid låg en packe böcker tydligt använda. Inte bara den tidens proletärförfattare utan av författare från hela världen. Det var heller inte ovanligt när vi gjort kväll att någon vi minst anade tog fram en poesibok och läste dikter högt för oss andra. Visst lästes Dan Andersson men lika väl Karin Boye eller någon annan.

Men även samhällsengagemanget var stort. Och detta vaknade troligen på grund av fattigsamhället men också genom influenser från litteraturen. Den utveckling jag varit med om, omtalas ofta som en klassresa vilket kanske är sant men inget att skryta om. Men min resa har också varit av geografiskt slag varför jag haft förmånen att ta del av hur det som benämnts det proletära folket levde på skilda platser i vårt land.

Visst kan man ha olika åsikter om kultur. Jag tror dock att det utan att vara fisförnäm går att skilja ut det ena från det andra. Även om utbudet är stort tror jag förhållandet mellan vad som är usel och vad som är god kultur kan sättas till förhållandet 80-20. Men det är ju vars och ens sak. Tina Henningsson och jag har tydligen olika uppfattning och det deppar jag inte för.

Olle Ljungbeck

Mer läsning

Annons