Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnas med värdighet

/
  • Stellan Alneberg är dirigent och pianist när en minneskonsert för förintelsens offer arrangeras för andra året i rad i Betlehemskyrkan.

En brokig blandning av lokala talanger ska samsas på scen när förintelsens offer ska ihågkommas i Betlehemskyrkan på söndag.

Annons

För en konsert på minnesdagen behövs i Gävle tycker dirigenten Stellan Alneberg.

– Vi tycker att det är viktigt att flagga för den här dagen. Den uppmärksammas i hela Sverige men det har varit tunt med arrangemang kring det här i Gävle, säger Stellan.

Den 27 januari var dagen då koncentrations- och förintelselägret Auschwitz befriades 1945 och har sedan dess blivit en internationell minnesdag. En konsert tillägnad förintelsens offer arrangerades första gången i Betlehemskyrkan i Gävle förra året. Stärkta av förra gången arrangerar man ett liknande program i år.

– Det är ett ständigt aktuellt ämne, speciellt nu med all främlingsfientlighet i Sverige och världen i dag. Man kan också inbegripa det här i ett större sammanhang, det finns ju många typer av förintelser som till exempel den i Balkanländerna och det kommer ju dagligdags upp i medierna men det här är en dag att sätta sig ner och minnas offren, säger Stellan Alneberg.

Medverkande är bland andra Gefle Kammarkör Concordia, vokalgruppen Lion Singers, medverkande från musikalen Cabaret, musiker från Gävle Symfoniorkester, trumpetaren Hans-Åke Johansson och det blir klassisk dans av Hanna Alnöberg. Allt sys ihop av dirigenten Stellan Alneberg och konferencier Jerker Swande.

– Det är en ganska diger blandning av lokalt kända artister. Programmet är valt för att passa en sådan här stillsam minneshögtid. Man får tänka efter så att det inte blir för sorgligt och tungt. Det ska vara värdighet i programmet med en blandning av läsning, dans och sång. Publiken ska inte lämna konserten ledsna utan man ska minnas det med värdighet, säger Stellan.

Konserten startar klockan sex på söndag och en timme innan kan man köpa biljetter vid entrén till Betlehemskyrkan.

Mer läsning

Annons