Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mo Yan: Kritikerna har inte läst mina böcker

Dagen efter att Mo Yan fått Nobelpriset i litteratur uttryckte han sitt stöd för den fängslade fredspristagaren Liu Xiaobo.

Annons

I dag lördag, kl 19, är det dags för stor digital operaföreställning på Gävle Folkets Hus, eller Centralteatern. Från Metropolitan Opera ges Donizettis komiska pärla Kärleksdrycken (L’elisir d’amore), i regi av Bartlett Sher och dirigerad av Maurizio Benini. Anna Netrebko gör sin Met-rolldebut som den vackra markägaren Adina, mot Matthew Polenzani som Nemorino, den enkle bonden som blir kär i henne. Gävle Musikdramatiska Teater, GMdT , är värd vid föreställningen.

– Det är helt lysande, säger Svante Weyler, Liu Xiaobos svenske förläggare, som jämför fredagens uttalande med Mo Yans agerande på bokmässan i Frankfurt för tre år sedan.

Hedersgästerna, det kinesiska författarförbundet med Mo Yan som vice ordförande, krävde att de kinesiska dissidenterna skulle portas. Mässan, som först sade ja, släppte sedan in dissidenterna i alla fall, varpå författarförbundets ledning gick därifrån i protest.

– Då betedde han sig extremt officiellt, det han säger nu innebär en total omsvängning, det är väldigt stiligt, säger Svante Weyler.

Det var under en presskonferens på fredagen i sin gamla hemstad Gaomi som Mo Yan sade att han ser priset som ”en litterär seger, inte en politisk”, enligt AFP. När han blev tillfrågad om sin fängslade kollega Lui Xiaobo uttryckte Mo Yan sitt stöd:

– Jag hoppas att han blir frigiven så fort som möjligt.

Mo Yan svarade även på anklagelserna om att han skulle vara en medlöpare till det kinesiska kommunistpartiet:

– Jag tror att många av mina kritiker inte har läst mina böcker. Om de hade gjort det skulle de förstå att de är skrivna under stort tryck och har inneburit stora risker, sade Mo Yan

Även den kinesiske konstnären och regimkritikern Ai Weiwei, blev glad över Mo Yans uttalande. Den kanadensiska journalisten Mark MacKinnon, som talat med Ai, twittrade ut hans reaktion: ”Han säger att han är väldigt överraskad över att Mo Yan uttalade sitt stöd till Liu Xiaobo. ’Om han verkligen gjorde det är jag väldigt tacksam’”.

Dessförinnan hade Ai Weiwei kallat Akademiens val för ”vanvettigt”. För Poliken förklarade han att det litterära etablissemanget står i otakt med en verklighet där författare och människor som säger sanningen kastas i fängelse.

Även Nobelpristagaren Herta Müller var under torsdagen kritisk, berättar Svante Weyler. På den pågående bokmässan i Frankfurt har han träffat personal från Müllers tyska förlag.

– Hennes officiella kommentar var att Mo Yan inte var hennes kandidat. På förlaget sade man att hon är rasande.

När Mo Yan nu uttalar sitt stöd för Liu Xiaobo närmar han sig ämnen där det kinesiska kommunistpartiet med allt tydlighet visat att man inte tolererar någon form av kritik.

Även om det numera går att kritisera kulturrevolutionen är det fortfarande strängt förbjudet att angripa händelserna på Himmelska fridens torg.

– Det här låter väldigt klargörande från hans sida, och jag blir lite upprymd av att höra det, säger Ola Larsmo, ordförande i Svenska Pen som ännu inte läst Mo Yan.

– Men när Peter Englund sade att man i Mo Yans verk ser en tydlig samhällskritiker syftade han inte bara kulturrevolutionen.

Erika Josefsson/TT Spektra

Mer läsning

Annons