Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mode vinner yngre

/
  • I Livrustkammaren: Prinsessan Sibyllas georgetteklänning från ateljé Tunborg & Co.

Den svenska modebranschen bara växer och museerna är inte sena att fånga upp intresset. Utställningar om kläder och samtida modeskapare har blivit ett sätt att locka fler – och yngre – besökare.

Annons

Fotoutställningar har ofta setts som ett bra sätt att locka sommarpubliken till museerna. Men i dag får nog mode ses som det säkra kortet för att lyfta besöksstatistiken. Just nu visas modeutställningar på en rad olika museer, till och med Armémuseet i Stockholm ser möjligheter att vidga sin målgrupp med uniformsmode som tema i en serie utställningar.

På Waldemarsudde har det stora dragplåstret under försommaren varit kändisarnas favoritdesigner Lars Wallins galaklänningar. Det är första gången som museet satsar på en stor samtida utställning om mode.

– Vi tyckte det var dags för det textila konstnärskapet, säger Elsebeth Welander-Berggren, överintendent.

Utställningen har lockat yngre besökare än traditionellt och till sommaren hoppas man på Pride-publiken.

Internationellt sett har designermode varit självklart på många av de stora museerna. I Sverige är det först på senare år som intresset för samtida modedesign har vaknat.

En av de första att fokusera på mode var Röhsska i Göteborg, med en önskan att etablera sig som modemuseum snarare än designmuseum. Den största klädessamlingen finns på Nordiska museet, som allt oftare tar klivet från folkdräkter och kläd- historia till nutida design.

I sommar är det priset Guldknappens historia som berättas.

– Vi märker av ett tydligt intresse för just modeutställningarna. Samtidigt är det är en central del av vår kulturhistoria, säger Amanda Creutzer, projektledare på Nordiska.

Fotografiska i Stockholm har sedan starten sett potentialen i kombinationen fotografi och mode. Utställningen med Voguefotografen Albert Watson har just avslutats och i sommar kan man i stället se ”Northern women in Chanel”, Peter Faragos fotoprojekt med klassiska Chanelkläder i skandinavisk natur.

Livrustkammaren har i alla år samlat de kungliga familjernas dräkter och på senare år har kläder från dagens kungligheter fått allt större utrymme. I sommar visas kungligt manligt mode ur Gustaf V:s garderob, samt kunglig vintage.

Elin Viksten/TT Spektra

Mer läsning

Annons