Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Näktergalssång på Gävle teater

/
  • Operatrion Divine består av Caroline Gentele, Jacqueline Miura och Gabriella Lambert-Olsson.

De slog igenom i en tid när kvinnor inte hade rösträtt. När det inte var självklart att kvinnor kunde söka sig ett yrkesliv utanför hemmets väggar. Nu uppmärksammar operatrion Divine de tre förebilderna Jenny Lind, Christina Nilsson och Signe Hebbe på Gävle teaters scen.

Annons

"Näktergalarna" heter föreställningen och den beskrivs som "en magisk, musikalisk berättelse om tre operastjärnor" som konkurrerar med varandra men som också har musiken gemensam.

Bakom föreställningen finns en feministisk tanke och Divine vill lyfta fram kvinnliga konstnärer.

– Jag vet inte ens om det går att jämföra med dagens musikstjärnor men går det att beskriva deras popularitet låg det i så fall nära dagens superstjärnor som Madonna, Lady Gaga och Rihanna. Men ärligt, den fullständiga hysteri kring de tre Näktergalarna vi berättar om kommer dagens stjärnor inte i närheten av, säger Caroline Gentele.

8 mars varje år, på internationella kvinnodagen, ger Divine konserten "All women are Divine" i Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm för att uppmärksamma kvinnliga kompositörer.

Jenny Lind är i dag för de flesta känd från 50-lappen, men var under 1800-talet ett världsnamn inom musiken med karriär i såväl Europa och USA där hon fick smeknamnet ”The Swedish Nightingale”. Christina Nilsson var verksam något senare och fick efter debuten i Paris 1864 i "La Traviata" rykte om sig som en av sin tids stora sångerskor. Ett rykte som fick dödlig effekt 1885, när 50 000 människor ville se henne på Grand Hotels balkong och ett tjugotal människor trampades ihjäl i kaoset. Den tredje operastjärnan, Signe Hebbe, var dotter till Sveriges första kvinnliga journalist, Wendela Hebbe, vilket kanske bidrog till att hon utvecklade hur kvinnorollen på scenen betraktades. Hon vägrade vara våp. Senare i karriären blev hon känd som en av landets främsta scenpedagoger genom tiderna.

Dramatikern Cecilia Sidenbladh har i sitt skrivande intresserat sig för kvinnors livsöden i historisk tid. I "Näktergalarna" fantiserar hon kring ett fiktivt möte mellan Jenny Lind, Christina Nilsson och Signe Hebbe i vad som kallas för ett drömspel.

– De hade svårt för varandra och vi tyckte det var intressant att ta reda på varför det blev intriger då de egentligen borde förstå varandra eftersom de hade genomgått liknande svårigheter, säger Caroline Gentele.

Divine består av Caroline Gentele, Jacqueline Miura och Gabriella Lambert-Olsson, som tidigare har framfört "Näktergalarna" i nedkortad version i samband med Nobelfesten.

Sven-Bertil Taube är också med på ett hörn. Men bli inte besvikna – han medverkar bara som "spökröst" och är inte närvarande på Gävle teater.

Annons