Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska Findus flytta hemifrån

/
  • Sven Nordqvist är tillbaka med en ny bok om Pettson och Findus: ”Findus flyttar ut”.

Han sa adjö till Pettson och Findus för elva år sedan. Men avskedet varade (tack och lov) inte för evigt. Nu är Sven Nordqvist tillbaka med en ny bok om den klurige gubben och hans katt.

Annons

”När Findus var liten och försvann” som kom 2001 skulle ha blivit den sista boken om Pettson och Findus. Men det skulle å andra sidan föregångarna ”Tuppens minut” och ”Tomtemaskinen” också ha varit.

– Jag har tänkt många gånger att det inte ska bli några fler böcker, men så blir det i alla fall. Och det beror egentligen på att jag inte kommer på någon bättre idé, säger Sven Nordqvist resignerat.

Den nya boken ”Findus flyttar ut” är både resultatet av ett slags kreativ skrivkramp och en flykt från de stora utmaningarna. Sven Nordqvist drömmer, precis som så många andra skapande människor, om att utvecklas och göra något helt annat. Ibland blir det precis så – som med Augustprisbelönta ”Var är min syster?”, där han tog ut svängarna i ett helt nytt bildspråk. Andra gånger ”tvingas” han tillbaka till välbekanta tassemarker.

– Jag hade det här manuset redan, det var en gammal teaterföreställning jag hade skrivit. Och när jag inte kom på en berättelse till en ny bok så kom jag ihåg den här teatern och skrev om den lite, säger han.

Trogna Pettson- och Findusläsare kommer inte att bli besvikna. I ”Findus flyttar ut” tampas gubben återigen med den bångstyriga katten, som den här gången bestämmer sig för att flytta hemifrån till en egen lya. Med små medel gestaltar Sven Nordqvist de ambivalenta känslor som en förälder kan uppleva inför den definitiva separationen från krångel- och stöktonåringen.

Han har aldrig gjort någon hemlighet av att gubben med den höga hatten fått låna många av hans egna drag, medan Findus bär likheter med hans egna söner i barnaåren.

– Vi är rätt lika. Jag har inte ansträngt mig för att utforma den här gubben på något speciellt sätt utan hämtat rätt mycket från mig själv. Och jag är nog, precis som Pettson en ganska snäll pappa, säger Sven Nordqvist.

Liksom Pettson är han också förtjust i att bygga och konstruera. Förutom tomtemaskinen har han skapat otaliga datorspel och appar – samt en nappomat på Skansen. När de egna idéerna tryter illustrerar han gärna andra författares texter, som nyutkomna ”Noas skepp”, gjord i samarbete med Sally Altschuler.

Och att det här är den definitiva slutpunkten för böckerna om Pettson och Findus, lovar han på heder och samvete.

– Så kommer jag alltid att tänka, säger han och skrattar.

Sara Ullberg/TT Spektra

Mer läsning

Annons