Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny bok: Olyckliga familjen på semester – recension av Claes de Faire

Kristian Ekenberg läser Claes de Faires "Ingen lever i samma familj" och hittar en novell som pumpats upp till en roman.

Annons

I Peter Stamms roman ”Ta vägen” lämnar familjefadern plötsligt fru och barn, reser sig bara upp och går. Kvar står endast ett vinglas.

Claes de Faire är till vardags chefredaktör på nyhetsmagasinet Fokus. Foto: Caroline Andersson

Romangestalten Martin i Claes de Faires ”Ingen lever i samma familj” gör likadant. Skillnaden är att Peter Stamms familjefar är borta i åratal, medan Martin bara försvinner för en natt. En svensk lagom-version av det dramatiska beteendet, således.

Anledningen till att Martin reser sig och lämnar familjen i vredesmod, är att han, efter en misslyckad grillning på en semesterresa till Turkiet, häcklas av hustrun och det odrägliga vänparet till familjen. Hans ego får en törn, han ser rött, han försvinner ut i natten.

Läs mer: Recension av Peter Stamm

Hela semesterresan är ett försök att skaka liv i ett förtvinande äktenskap, som om kommunikationen ska tinas upp av värmen och inte stekas sönder av den brännande solen. Tillvaron är inte lika rolig som på alla andras Facebook-uppdateringar. Livet blev inte som de en gång drömde om. Ja, ni kan visan, för det är inte direkt så att Claes de Faire är ensam i litteraturen och popkulturen om att skildra de olyckliga äktenskapen.

Läs mer: Fler bokrecensioner finns att läsa här

Läs mer: Klas Östergren i topp när vi listar favoritböcker juli-september

Osympatiska romangestalter är i sig inte ett hinder för att man som läsare ska engagera sig i en roman, men de osympatiska människorna måste vara intressanta. Osympatiska, ointressanta människor är svårare att uppbåda intresse för. Martin och hustrun Fanny hör till den kategorin, tyvärr.

Claes de Faire har i en intervju om boken sagt att han har skrivit långt och sedan strukit mycket. Lustigt nog ger ”Ingen lever i samma familj” det motsatta intrycket – en novell som har pumpats upp till en roman.

Författaren – som till vardags är chefredaktör på nyhetsmagasinet Fokus – skrev om en liknande tematik i debuten ”Alla lyckliga familjer liknar varandra”, även om dramat då utspelades under överklassens kristallkrona snarare än medelklassens semestersol. Den romanen hade en högre ambitionsnivå och var mer lyckad, så det finns all anledning att hoppas på en starkare comeback från Claes de Faire.

*

LITTERATUR

Claes de Faire

”Ingen lever i samma familj”

(Wahlström och Widstrand)

Mer läsning

Annons