Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny filmoas i Villastaden

/

Villastaden får en kvartersbio. Och det är inte de senaste popcornfilmerna som visas.
– Det kommer att finnas en intimitet genom mina inledande personliga kommentarer till filmerna. Efter visningen finns det utrymme till diskussion, säger Dieter Stöpfgeshoff.

Annons

Ordet kvartersbio får tas med en nypa salt, konstaterar dokumentärfilmaren och fotografen från Gävle. Han driver sedan tidigare fotogalleriet Artphoto i anslutning till hemmet i Villastaden, och nu utvidgas den verksamheten med filmvisningar. 20 personer ryms i publiken.

Det är Dieter Stöpfgeshoffs egna dokumentärer som står på programmet.

– Kulturdokumentärer av det slaget som jag producerade är inga engångsförpackningar utan alster som temamässigt, formmässigt är gjorda för aktualisering, för ett längre liv med nya tittare.

Urvalet är filmer av lokalt intresse, som Dieter Stöpfgeshoffs dokumentärer om formgivaren Gunnar Cyrén, artisten Johan Wellton och Ing-Marie Perssons arbete med schimpanser.

Hur ser det ut i dag med möjligheten att som dokumentärfilmare nå ut med sina filmer till en större publik?

– Att tro att SVT eller TV4 skulle vara intresserade i nyrepriser av äldre kulturdokumentärer är en chimär. Så är det bara inte. De har säkert många förklaringar. När filmens tema är historiskt bunden till en tid bakom oss, så finns inget intresse. När Gunnar Cyrén gick bort, erbjöd jag SVT att sända min film om honom i repris, utan kostnad. Inköparen visste inte vem Gunnar Cyrén var.

På torsdag inleds filmvisningarna med Cyrén-dokumentärerna "Paradis i guld och briljanter" och "Advent i Furuvik".

Läs mer: Här berättar Dieter Stöpfgeshoff om satsningen på ett fotogalleri i Villastaden

Mer läsning

Annons